Ρεύμα: Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια τον Αύγουστο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια τον Αύγουστο
Στα 25,48 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα, από 25,51 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI).

Σταθερά επί της ουσίας παρέμειναν τα τιμολόγια ρεύματος των οικιακών καταναλωτών στη χώρα μας τον Αύγουστο, καταγράφοντας ανεπαίσθητη ελάττωση (κατά 0,09%) σε σχέση με τον Ιούλιο, όπως δείχνει το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.

Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη και φόρους) ήταν 25,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα (καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών). Έτσι, κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τον Ιούλιο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 25,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο οι χρεώσεις αρκετών προμηθευτών παρουσίασαν τάση μείωσης. Επίσης, η επιδότηση είχε διατηρηθεί στο ίδιο ύψους με τον Ιούλιο, στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Με την τιμή των 25,48 λεπτών ανά kWh, τον Αύγουστο η Αθήνα κατατάσσεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος διαμορφώθηκε στα 25,91 λεπτά ανά KWh. Επίσης, όπως και στον προηγούμενο μήνα, η ελληνική πρωτεύουσα είναι η 13η ακριβότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πτωτική η γενική τάση

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο, στο σύνολο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που καλύπτει ο δείκτης ΗΕΡΙ, κατά μέσο όρο οι τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν τον Αύγουστο τη γενική πτωτική τάση που καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2022 και εφεξής. Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είχε υπάρξει τον Ιούλιο, όταν και υπήρξε για πρώτη φορά ελαφρά αύξηση.

Οι περισσότερες από τις 33 πρωτεύουσες διατήρησαν τις τιμές τους στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ σε περισσότερες από το 1/3 υπήρξε μείωση των τιμών. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις καταγράφηκαν στις σκανδιναβικές χώρες και τα κράτη της Βαλτικής.

Αυξήσει καταγράφηκαν μόνο σε 3 από τις 33 πρωτεύουσες. Προς το παρόν, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδο από το προηγούμενο έτους.

Οι μεγαλύτερες οικιακές τιμές ρεύματος καταγράφηκαν στο Δουβλίνο (47,12 λεπτά ανά KWh), στη Ρώμη (43,01 λεπτά ανά KWh) και την Πράγα (38,96 λεπτά ανά KWh).

Η «ακτινογραφία» των κυμαινόμενων τιμολογίων

Όσον αφορά τη χώρα μας, η ίδια εικόνα διατήρησης του κόστους σε παρόμοια ίδια επίπεδα και τον Αύγουστο προκύπτει και στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη αποκλειστικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Τότε, το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 24,16 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ελαφρώς μειωμένο από τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τον Ιούλιο, η αντίστοιχη τιμή ήταν 24,08 λεπτά ανά kWh.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονται τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης), το μέσο κυμαινόμενο ελληνικό τιμολόγιο ήταν και πάλι το 9ο φθηνότερο, όπως και τον Ιούλιο.

Επίσης, παρέμεινε σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο των 15 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 29,53 λεπτά ανά kWh. Οι τρεις ακριβότερες πόλεις τον Αύγουστο ήταν το Δουβλίνο (47,12 λεπτά), το Λονδίνο (42,71 λεπτά) και το Βερολίνο (42,09 λεπτά ανά kWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider