Σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε εκκρεμότητα η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση και οι θεσμοί για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τρία όμως σημεία τα οποία θεωρούνται βασικά, να παραμένουν ανοικτά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος έχει ρόλο συντονιστή στην διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανοικτά παραμένουν:

-ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το επιτόκιο που θα επιβάλλεται στις ρυθμίσεις των οφειλών,
-το ποσοστό του κουρέματος το οποίο θα μπορεί να γίνει σε όφειλες -ποιοι φόροι θα εξαιρούνται των ρυθμίζων με την κυβέρνηση να επιμένει στη θέση της να μην κουρεύεται ο ΦΠΑ και ΦΜΥ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μια νέα παράμετρος είναι ότι αναφορικά με τις προσαυξήσεις που θα βαρύνουν τις όφειλες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη ως ένας ανεξάρτητος «πιστωτής». Για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπαίνουν στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού το ρόλο του διεκπεραιωτή θα αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι Διαμεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ρόλο αυτό θα αναλαμβάνουν ελεγκτικές εταιρείες και ορκωτοί λογιστές.

Μάλιστα για όσους μπαίνουν στις ρυθμίσεις θα υπάρχει προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για δυο μήνες Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε γνωστό θα εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσοι έχουν τζίρο κάτω των 50.000 ευρώ. Ωστόσο κομβικό σημείο είναι η «εμπορική ιδιότητα» τους αν και αυτό είναι ένα σημείο το οποίο χρήζει διευκρινήσεων.

Για όσους δεν θα ενταχθούν πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι θα υπάρξει ασπίδα προστασίας μέσω της δυνατότητας που θα έχουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ο οποίος παραμένει ακόμα ενεργός μετά προβλέπει και τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα πάντως με τον Γ. Σταθάκη η συμφωνία είναι κοντά και θα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τεχνικής φύσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider