Πώς θα ανοίξετε επιχείρηση και μέσω Internet

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ανοίξετε επιχείρηση και μέσω Internet

Εύκολα, απλά, γρήγορα και ηλεκτρονικά θα μπορούν στο εξής να δημιουργούνται οι επιχειρήσεις και στην Ελλάδα καθώς την δημιουργία επιχείρησης εξ αποστάσεων εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στην Βουλή

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες Μιας Στάσης (One Stop Shops) δίνουν την δυνατότητα της αδειοδότησης μιας επιχείρησης ποιο γρήγορα και πιο εύκολα από τους ενδιαφερόμενους και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά και συμπληρώνοντας μια σειρά πεδίων ,θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο την σύσταση της επιχείρησής του χωρίς την παρεμβολή φυσικού προσώπου.

Όλα τα έγγραφα που αποτελούν προϋπόθεση για την νομική υπόσταση μιας εταιρίας όπως είναι το εγκεκριμένο καταστατικό αλλά και η ανακοίνωση σύστασης, θα αποδίδονται ηλεκτρονικά στον ενδιαφερόμενο, με βάση μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης και ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό ο χρόνος σύστασης περιορίζεται μόνο στον αναγκαίο χρόνο που απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο να συμπληρώσει ηλεκτρονικά τα ανάλογα πεδία της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης.

Μέσω του ενιαίου γραμμάτιου κόστους σύστασης επιχείρησης το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται στο 30% του ποσού που ισχύει για την σύσταση ενώπιον της φυσικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης μειώνεται το κόστος για τον εν δυνάμει επιχειρηματία ενώ καταργείται και το παράβολο προελέγχου επωνυμίας. Επιπλέον προβλέπεται και η δυνατότητα «δωρεάν σύστασης» για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση της φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών στο στάδιο της σύστασης καθώς κρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον δεν δικαιολογεί το διοικητικό βάρος που συνεπάγεται η διαδικασία χορήγησης αυτού του εγγράφου. Η αλλαγή αυτή που εισάγει το νομοσχέδιο αναμένεται να μειώσει τη διαδικασία σύστασης κατά μία ημέρα. Επίσης προβλέπεται η απόδοση κλειδαρίθμου TAXISNET την στιγμή της σύστασης χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να δε θα χρειάζεται να απευθύνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφόσον αυτό θα γίνεται από την Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή σε ασφαλιστικό ταμείο που είναι επίσης αναγκαίο για την δημιουργία μιας επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider