PQH: Πουλάει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Το project «Alphabet» διαδέχεται την άγονη «Αριάδνη»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
PQH: Πουλάει δάνεια 4,8 δισ. ευρώ – Το project «Alphabet» διαδέχεται την άγονη «Αριάδνη»
Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, με το άνοιγμα Virtual Data Room για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Τρία χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, υπό την κωδική ονομασία «Alphabet», βγάζει προς πώληση η PQH, ανασυνθέτοντας το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που δεν μπόρεσε να πουληθεί ενιαία στον διαγωνισμό που επιχειρήθηκε πέρυσι. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, με το άνοιγμα Virtual Data Room για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και μέσα στο 2024 θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Η διαδικασία πώλησης εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Τα τρία χαρτοφυλάκια που θα πουληθούν είναι τα:

- Alphabet Εξασφαλισμένων Δανείων Λιανικής ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Περίπου το 1/3 των δανείων είναι ρυθμισμένο ή ενταγμένο στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των δανειοληπτών και αφορά περίπου 16.000 οφειλέτες. Οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ ενώ η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα σε 2,4 δισ. ευρώ.

- Alphabet Εξασφαλισμένων Επιχειρηματικών Δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Αφορά περίπου 6.500 δανειολήπτες και οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ. Η εμπορική αξία των ακινήτων που είναι εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ.

- Alphabet Ανεξασφάλιστων ή Χαμηλής Εξασφάλισης Δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αφορά 17.500 οφειλέτες με συνολικές απαιτήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ ενώ σχεδόν στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα.

Σημειώνεται ότι η παράλληλη πώληση των τριών χαρτοφυλακίων ενέχει την ευχέρεια για τον πωλητή να μεταβάλει χρονικά κάποιο από τα τρία σκέλη του «πακέτου», ανάλογα με το ενδιαφέρον ή μη των επενδυτών τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με ενημέρωση της PQH προς εκπροσώπους του Τύπου, ο σχεδιασμός των προς πώληση χαρτοφυλακίων έγινε από το μηδέν προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύ φάσμα επενδυτών, καθώς η διαδικασία – άγονη τελικώς - που ακολουθήθηκε με το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» έδειξε ότι οι επενδυτές είναι πιο επιλεκτικοί και στοχευμένοι πλέον. Κατόπιν αυτού, ο σχεδιασμός του Alphabet με κατηγοριοποιημένα χαρτοφυλάκια θα επιτρέψει καλύτερη αποτίμησή τους και καλύτερη διαχείριση από τους επενδυτές που θα τα αγοράσουν.

Για την περίπτωση που μέσα στα προς πώληση δάνεια υπάρχουν δάνεια πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, η PQH δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαιρέσεις ή οριζόντιες κινήσεις. Όπως αναφέρθηκε, η περίμετρος των χαρτοφυλακίων είχε ήδη διαμορφωθεί πριν συμβούν τα καταστροφικά γεγονότα, ενώ δεν έχει παρέλθει από αυτά αρκετός χρόνος ώστε η PQH να έχει κάνει αυτοψία στα ακίνητα – εμπράγματες εξασφαλίσεις των πωλούμενων δανείων ή να έχει επικοινωνήσει με όλους τους οφειλέτες για να ενημερωθεί για τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι και με την πώληση των δανείων σε τρίτο επενδυτή η θέση του οφειλέτη δεν χειροτερεύει, αντιθέτως αυτός μπορεί να εξασφαλίσει ευνοϊκότερη ρύθμιση και με «κούρεμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ξεπέρασε τα 45.000 νέα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Στο 3,68% το μέσο επιτόκιο

Πώς θα γίνετε νέοι επιχειρηματίες με κονδύλια από το ΕΣΠΑ - Όλοι οι όροι των 2 νέων επιδοτήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider