Τέσσερα 24ωρα για ένα δισ. ευρώ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα 24ωρα για ένα δισ. ευρώ

Τέσσερα εικοσιτετράωρα για ένα δισ. ευρώ. Τόσο περίπου θα κρατήσει ο «έλεγχος της ελληνικής οικονομίας» από το κουαρτέτο που πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Η τελευταία δοκιμασία του χρόνου για την κυβέρνηση φαίνεται ότι μάλλον θα ολοκληρωθεί χωρίς προσκόμματα καθώς πολλά από τη λίστα των 13 προααπαιτούμενων έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για άλλα όπως εκείνο της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ολοκληρώσει τη νομοθετική προεργασία. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η εκταμίευση τη δόσης θα κριθεί για μία ακόμη φορά στο νήμα καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα χρονικής μετάθεσης για τις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων έχει προσδιοριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Βέβαια τα δύσκολα για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι μπροστά και αφορούν κυρίως τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, την οποία καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσε να περάσει με τόσο ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πόσο μάλλον σήμερα όπου οι κοινωνικές αντοχές είναι σαφώς πιο περιορισμένες μετά τις πέντε μεγάλες μειώσεις που έχει υποστεί το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια.

Στις περικοπές αυτές θα πρέπει να προστεθούν εκείνες που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση εντός του 2016 προκειμένου να εξοικονομήσει περίπου 1,84 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή έχει δεσμευτεί στη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης την οποία υπέγραψε το καλοκαίρι και εν συνεχεία κατάφερε να περάσει από τη Βουλή με ευρύτερη πλειοψηφία, αποσπώντας τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Valdis Dombrovskis, δεν άφησε πολλά περιθώρια, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα. Μάλιστα από τη βιωσιμότητα αυτή θα εξαρτηθεί και η άλλη που αφορά το δημόσιο χρέος καθώς η σχετική συζήτηση στην Ε.Ε δεν θα ανοίξει αν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Οι προτάσεις που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση όλων των συντάξεων πάνω από τα 800 ευρώ, δείχνουν την έκταση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξοικονομηθούν μόνο για φέτος τα περίπου 2 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Η επαφή του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Επίτροπο Pierre Moscovici τη Δευτέρα ήταν κυρίως «αναγνωριστική» προκειμένου να οριοθετηθεί το έδαφος των αλλαγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider