«Κοινός τόπος» σε μία σειρά από σημαντικά αιτήματα της βιομηχανίας για τη συγκράτηση του ενεργειακού της κόστους, προέκυψαν σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr κατά τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιστάθμισης, με το υπουργείο μάλιστα να δεσμεύεται πως θα προχωρήσει στην αύξηση των απαιτούμενων πόρων.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες διεκδικήσεις του Συνδέσμου προσέκρουσαν στην κατηγορηματική άρνηση του υπουργείου. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, με σκοπό την άρση του φόρου διέλευσης που έχει επιβάλει η Βουλγαρία στο φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης.
Πηγές της βιομηχανίας δηλώνουν πως ο κλάδος είναι εν μέρει ικανοποιημένος από τη συνάντηση, καθώς μπορεί να μην έγινε αποδεκτό το σύνολο της ατζέντας που έθεσε, ωστόσο μπήκαν στις ράγες σημαντικά μέτρα που μπορούν να «θωρακίσουν» το κόστος λειτουργίας, και επομένως την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανικών καταναλωτών. Πάντως, όπως σπεύδουν να συμπληρώσουν, το ζητούμενο είναι οι σχετικές πρωτοβουλίες να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε νέα κλιμάκωση των ενεργειακών τιμών.
Τέλος στα έκτακτα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι, από την πλευρά του υπουργείου, το «παρών» στη συνάντηση έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σε αυτήν συμμετείχε και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ ήταν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε καταρχάς ότι είναι τελεσίδικη η απόφαση για απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από τις αρχές του 2024. Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για παράτασή τους. Την ίδια στιγμή, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της ειδικής εισφοράς στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που τόνισε πως θα εξεταστεί μέσα στον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά (που ισούται με το 5% του προθεσμιακού συμβολαίου στο TTF) θεσπίσθηκε στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης, με διττή αποστολή – κατʼ αρχάς για να περιορίσει την κατανάλωση αερίου στη χώρα μας, με την ελάττωση του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, τα έσοδα που συγκεντρώνονται από όσες ποσότητες αερίου συνεχίζουν να καταναλώνονται για ηλεκτροπαραγωγή, «οδεύουν» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η κατάργησή της θα εξεταστεί με γνώμονα την πορεία των διεθνών τιμών του αερίου. Στην περίπτωση που μέχρι τις αρχές του έτους έχουν διατηρηθεί (ή ακόμη περισσότερο ενισχυθεί) οι ανατιμητικές πιέσεις, τότε μπορεί να διατηρηθεί.
Κοινή επιτροπή
ΥΠΕΝ και ΣΕΒ συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή για την ανάπτυξη ενός αυτοτελούς μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ευέλικτης ζήτησης, στο πλαίσιο και όσων προβλέπει η μεταρρύθμιση της «αρχιτεκτονικής» της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Ο μηχανισμός αυτός θα δίνει τη δυνατότητα αμοιβής στις βιομηχανίες που αυξομειώνουν την κατανάλωση ρεύματος, ώστε να ικανοποιηθούν ανάγκες του συστήματος (όπως π.χ. υψηλή ζήτησης).
Μεταξύ άλλων, θεωρείται ένα σημαντικό «εργαλείο» και για να περιοριστούν οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί όταν θα υπάρχει πλεόνασμα «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, οι βιομηχανίες θα μπορούν να αυξάνουν τη ζήτησή τους, ώστε η παραγωγή αυτή να μην πηγαίνει χαμένη. Η κοινή επιτροπή θα μελετήσει επίσης την ενσωμάτωση του μηχανισμού Demand Response στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές, ο οποίος επιτελεί μία ανάλογη λειτουργία.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ συμφώνησε στην αναγκαιότητα για άμεση «ενεργοποίηση» του μέτρου της αντιστάθμισης, ώστε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα ποσά που δικαιούνται οι βιομηχανίες οι οποίες αποζημιώνονται για το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2. Υπενθυμίζεται ότι το υφιστάμενο σχήμα προβλέπει αποζημιώσεις για την περίοδο 2021-2030, χωρίς να έχει αρχίσει μέχρι σήμερα να «τρέχουν» οι καταβολές.
Μάλιστα, το ΥΠΕΝ έτεινε ευήκοα ώτα στο επιχείρημα της Επιτροπής, για το ότι δεν επαρκούν τα προβλεπόμενα κονδύλια για το 2023, αφού είναι πολύ μικρές οι εισροές από τα δικαιώματα ρύπων. Έτσι, δεσμεύθηκε να αυξηθεί από το υφιστάμενο 11% το ποσοστό των εισόδων από τα δικαιώματα που θα αξιοποιηθεί για τον μηχανισμό της αντιστάθμισης για το 2023, χωρίς ωστόσο το νούμερο να αυξηθεί στο 17%, που ζητούσε η βιομηχανία.
«Κλειδί» οι μπαταρίες για το «πράσινο» ρεύμα
Όσον αφορά το θέμα των «πράσινων» PPAs που έχει συνάψει η βιομηχανία, το υπουργείο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η σειρά προτεραιοτήτων, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τις αιτήσεις σύνδεσης νέων έργων ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως την αμέσως επόμενη «θέση» στην εξέταση διατηρούν τα αιτήματα της Ομάδας Β, δηλαδή μονάδες ΑΠΕ που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο έχοντας πολλές από αυτές υπογράψει συμβάσεις για την παροχή «πράσινου» ρεύματος στις βιομηχανίες.
Πάντως, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών της Ομάδας Β, η γενική κατεύθυνση είναι να προστεθούν στις μονάδες μπαταρίες behind the meter, ώστε να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός «χώρος». Ωστόσο, άφησε «παράθυρο» να υπάρξουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς αναγνώρισε πως η προσθήκη μπαταριών αναθεωρηθει προς τα πάνω την τιμή αγοραπωλησίας του «πράσινου» ρεύματος.
Στο ίδιο πλαίσιο, η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως δεν εγκαταλείπει το σχήμα «Green Pool», το οποίο είχε ως στόχο να περιορίσει το κόστος του «πράσινου» ρεύματος για τις βιομηχανίες. Όπως έχει γράψει το insider.gr, η ελληνική πρόταση για το «Green Pool» απορρίφθηκε πρόσφατα από την DG Comp.
Ωστόσο, τα δεδομένα ανατράπηκαν στην πορεία, καθώς στην πρόσφατη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, συναποφασίστηκε πρόταση ώστε οι χώρες να μπορούν να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις ή οικονομική στήριξη, για την «είσοδο» καταναλωτών στην αγορά των PPAs, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση.
Στην Κομισιόν η επιδότηση
Παράλληλα, το υπουργείο γνωστοποίησε στην Επιτροπή πως έχει ήδη κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες το σχήμα επιδότησης των βιομηχανικών καταναλωτών με 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και της πράσινης μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework- (TCTF).
Αυτό σημαίνει πως ο χρόνος «ενεργοποίησης» της επιδότησης άπτεται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση των Βρυξελλών. Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως το υπουργείο είναι πολύ θετικό για την προοπτική επέκτασης του μέτρου και το 2024, υποστηρίζοντάς το σθεναρά στις επόμενες Συνόδους των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Στον αντίποδα, το ΥΠΕΝ ήταν κατηγορηματικά αρνητικό σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία εναντίωσης στην κίνηση της Βουλγαρίας, για επιβολή φόρου ύψους 10,2 ευρώ ανά MWh στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο της χώρας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ηγεσία, πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, επομένως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την άρση του.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Σκυλακάκης είχε σημειώσει πως ο βουλγαρικός φόρος δεν επηρεάζει την κρατική σύμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω της οποίας η χώρα μας προμηθεύεται από τη Ρωσία σε ετήσια βάση 1,7 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) ορυκτού καυσίμου από τη Μόσχα.