Λαγκάρντ: Στόχος της ΕΚΤ πληθωρισμός στο 2% το 2025

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Στόχος της ΕΚΤ πληθωρισμός στο 2% το 2025
Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ελληνικών προσπαθειών, ανέφερε για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «σίγουρα η πρόβλεψή μας» και ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επιστρέψει τις τιμές του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, αναφέρει το Bloomberg.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» είπε η Λαγκάρντ στην εφημερίδα Καθημερινή σε δηλώσεις της που αναρτήθηκαν το Σάββατο στον ιστότοπο της ΕΚΤ. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα φτάσουμε εκεί το 2025».

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες έχουν επικριθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πνίξουν την ανάπτυξη.

«Η εντολή μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτή είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε στην κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα μέλη της», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει σταματήσει την άνευ προηγουμένου εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό, για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές καταναλωτή θα επιστρέψουν στο 2%, αν και η αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης εγείρει ερωτήματα για το πότε θα καταστούν αναγκαίες οι μειώσεις των επιτοκίων.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα των ελληνικών προσπαθειών

Η κ. Λαγκάρντ έκανε αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι βασικοί δείκτες απόδοσης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας έχουν δείξει «βελτιώσεις σε πολλά επίπεδα».

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ανέβηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο - η πρώτη τέτοια κίνηση από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης από τότε που η χώρα κλονίστηκε από μια κρίση χρέους πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στα σκαριά, αλλά, συνολικά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας είναι εντυπωσιακά», είπε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider