Ξεκαθάρισε η ήρα από το στάρι και όπως γίνεται εύκολα διακριτό αποζημιώσεις «μαμούθ» καλείται να καταβάλλει η ελληνική ασφαλιστική αγορά για τις ζημιές από την κακοκαιρία “Daniel”, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 372 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό σε καταστροφικό συμβάν από το 1993, έτος που ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων έως και σήμερα.
Με βάση τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών αναφέρθηκαν συνολικά 7.426 ζημιές. Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούν στις ασφαλίσεις περιουσίας με εκτίμηση αποζημιώσεων 364,20 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 2.278 ζημιές αφορούν στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, με εκτίμηση αποζημιώσεων 7,74 εκατ. ευρώ, 6 στις ασφαλίσεις σκαφών με εκτίμηση 42,8 χιλ. ευρώ και 4 στις ασφαλίσεις μεταφορών με εκτίμηση 61,5 χιλ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά: «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel”, εκπληρώνοντας με υπευθυνότητα την αποστολή τους. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αποτίμηση των ζημιών κι έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις για ένα σημαντικό μέρος τους, που έχουν υποστεί οι ασφαλισμένοι μας ενώ παράλληλα προχωρούν οι καταβολές για τις υπόλοιπες περιπτώσεις».
«Το 2023, σε μία μόλις χρονιά δηλαδή, η εκτίμηση των αποζημιώσεων της ασφαλιστικής αγοράς για δασικές πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που συλλέγουμε διαφαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο η αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταστροφικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια : από το 2017 έως σήμερα έχει καταγραφεί το 70% των συνολικών αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς από το 1993 που συλλέγουμε στοιχεία (665 εκατ. ευρώ από τα 951 εκατ. ευρώ)» πρόσθεσε.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα ανέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την άμεση ανάγκη να κλείσει το κενό προστασίας στην Ελλάδα. Να αυξηθεί, δηλαδή, σημαντικά το ποσοστό των ασφαλισμένων για φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό ασφαλιστική αγορά και κυβέρνηση συνεργάζονται στην κατεύθυνση οριστικής ρύθμισης σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, με έμφαση στην ασφάλιση των κατοικιών.
Την ίδια στιγμή, iδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην «εκπαίδευση» των ίδιων των πολιτών προκειμένου να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης για την προστασία της περιουσίας τους. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των περιουσιών από φυσικές καταστροφές απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ασφαλιστική αγορά, αλλά τα εντεινόμενα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής δεν επιτρέπουν αναβολή στη λήψη αποφάσεων για δράσεις πρόληψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% με τα περισσότερα να είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα, ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο. Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.