Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Eurostat.
Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% από 3,8% που είχαν επιταχύνει τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες συνεχών επιβραδύνσεων.
Η πτωτική τάση αντανακλάται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «φρένο» στο 2,4% από 2,9% προηγουμένως, προσεγγίζοντας ολοένα περισσότερο την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Η Ελλάδα, ωστόσο, παραμένει στη 12η θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη καθώς οι τάσεις επιβράδυνσης είναι πλέον ορατές σε μεγάλη έκταση του φάσματος των εθνικών στοιχείων.
Το γεγονός ότι, παρά την επιβράδυνση, η αύξηση των τιμών παραμένει σε υψηλά επίπεδα αντανακλάται και στις πιέσεις στο λιανικό εμπόριο όπου για τον μήνα Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση τζίρου κατά 3,3% παράλληλα με μείωση όγκου πωλήσεων κατά πάλι 3,3%, που σημαίνει πως λιγότερα προϊόντα λιανικής πουλήθηκαν σε υψηλότερες τιμές. Στα θετικά, ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθεί η «καταβύθιση» των τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Οκτώβριο κατά 13,5% θέτοντας τις βάσεις αυτή η τάση να αποτυπωθεί προοδευτικά σε επόμενες μετρήσεις και στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με τα στοιχεία Οκτωβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ η οποία κατέγραφε σημάδια επιτάχυνσης κατά 3,4% από 1,6%.
Στα θετικά στοιχεία προστίθεται η νέα επιβράδυνση που καταγράφεται στον λεγόμενο πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων, όπου πάτησε «φρένο» με ρυθμό αύξησης 2,8% από 3,6%.
Συνεχίζουν το ράλι τα τρόφιμα
Αν και με αισθητά βραδύτερο ρυθμό αύξησης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, οι τιμές των τροφίμων (στην κατηγορία όπου μετρούνται μαζί με καπνό και αλκοόλ) στην Ελλάδα εξακολουθούν να «καλπάζουν» καθώς αυξήθηκαν κατά 7,7% από 8,8% τον προηγούμενο μήνα.
Ο εν Ελλάδι ρυθμός μάλιστα είναι ταχύτερος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,9% από 7,4% τον Οκτώβριο.
Καλά νέα συνεχίζουν ωστόσο να έρχονται από το μέτωπο της ενέργειας, καθώς η μείωση των τιμών επιταχύνθηκε και πάλι κατά -7,2% από -6,8% τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό πτώσης, από το -18,3% του Σεπτεμβρίου.
Οι τιμές επιβράδυναν τον ρυθμό αύξησης τους πιο ήπια στα βιομηχανικά αγαθά, κατά 3,4% από 3,6%, ενώ πιο αισθητή ήταν η επιβράδυνση στις υπηρεσίες κατά 2,4% από 3,4%.
Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη
Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο με τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό να αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 6,9%, έναντι 7,4% τον προηγούμενο μήνα, με τις υπηρεσίες σε ρυθμό αύξησης 4%, έναντι 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 2,9% έναντι 3,5% και την ενέργεια με μείωση -11,5%, έναντι -11,1%.
Από τις χώρες της Ευρωζώνης, ταχύτερα κινήθηκαν οι τιμές στην Σλοβακία με 6,9%, στην Κροατία κατά 5,5% και Σλοβενία με 4,5%, με αισθητές, ωστόσο, διαφορές από τους προηγούμενους μήνες.
Αντίθετα στο Βέλγιο συνεχίστηκαν οι αποπληθωριστικές κινήσεις αν και σε μικρότερο βαθμό, στο -0,7% από -1,7%, ενώ στην Ολλανδία από -1% τον Οκτώβριο «γύρισε» σε ρυθμό αύξησης 1,4%.