Η πτωτική πορεία στις τιμές των καυσίμων δημιουργεί θετικό κλίμα στην αγορά όπου η ζήτηση ήδη από τον προηγούμενο μήνα άρχισε να ανακάμπτει ενώ αναμένεται να κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε στις γιορτές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το τελευταίο δεκαπενθήμερο η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη τόσο για τα καύσιμα κίνησης όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ήδη από τα στοιχεία του Οκτωβρίου διαφαίνεται μια σημαντική ανάκαμψη ύστερα από έναν «ήσυχο» Σεπτέμβριο ενώ τα πρώτα κρύα αυξάνουν τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης.
Θετική επίδραση στην προμήθεια καυσίμων ασκούν οι χαμηλότερες συγκριτικά τιμές τόσο για την βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,853 ευρώ το λίτρο από 1,860 πριν από μία εβδομάδα, του πετρελαίου κίνησης στα 1,694 από 1,701 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,325 από 1,330. Οι τιμές χονδρικής αναμένεται να κινηθούν σε πτωτική τροχιά και τις επόμενες ημέρες, κάτι που προδιαγράφει ότι οι τιμές θα κινηθούν στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με σήμερα.
Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών δεν δείχνουν να συνηγορούν υπέρ μιας απότομης ανόδου στις τιμές, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα ενός ράλι στο Brent και κατ’ επέκταση αλυσιδωτών ανατιμήσεων στην αντλία στις χώρες εισαγωγής όπως είναι η Ελλάδα.
Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς οι ανησυχίες ότι η αγορά έχει πλεονάζοντα αποθέματα επισκίασε μια έκθεση που δείχνει συρρίκνωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Το αργό έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ενδείξεων διόγκωσης των παγκόσμιων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων από εταιρείες παρακολούθησης πλοίων ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πλησιάζουν τα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή την Πέμπτη σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών, αλλά η κίνηση αυτή απέτυχε να ανακόψει τη διολίσθηση καθώς οι έμποροι παρέμεναν δύσπιστοι ότι τα μέλη του καρτέλ θα ανταπεξέλθουν στις δεσμεύσεις τους.
Και μάλιστα, ούτε οι «προειδοποιήσεις» των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών για μεγαλύτερες περικοπές δείχνουν να τρομάζουν την αγορά. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν καταφέρει να εξισορροπήσει την αγορά.
Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν τις εθελοντικές περικοπές την περασμένη εβδομάδα, αφού ο όμιλος απέτυχε να καταλήξει σε ομόφωνη συμφωνία για τους στόχους παραγωγής. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πράις Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν την αγορά αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν ή ακόμα και να εμβαθύνουν τις περικοπές που υποσχέθηκαν. Από την άλλη, ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates, είπε ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις "έπεσαν στο κενό".
Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε πτωτική τροχιά από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτός από τις προμήθειες εντείνονται και οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Τρίτη τις προοπτικές για το αξιόχρεο της σε αρνητικό από σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού δυναμιτίζει το κλίμα στην αγορά και ασκεί πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.