Στουρνάρας: Όλοι έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Όλοι έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής
Οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες της για να προσπαθήσει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από οντότητες που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, έγραψε στην Καθημερινή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ «διερευνά τον καθορισμό ορίων στο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που εκδίδονται από οντότητες με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα που μπορούν να δεσμευτούν οι τράπεζες ως εγγύηση για ενέργειες νομισματικής πολιτικής», έγραψε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε άρθρο γνώμης για την ελληνική εφημερίδα, αναφέρει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται επίσης να εισαγάγει τη δημοσιοποίηση δεδομένων για την κλιματική αλλαγή, ως νέο κριτήριο επιλεξιμότητας ως εγγυήσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα παραχώρησε περισσότερες εξουσίες στην ΕΚΤ, επεκτείνοντας τις αρμοδιότητές της έτσι ώστε να συμπεριλάβει κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τα ψηφιακά περιουσιακά assets.

Η ΕΚΤ με αυτές τις δράσεις θα είναι σε θέση να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες σχεδιάζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η μεταρρύθμιση την θέτει επικεφαλής της εποπτείας των τραπεζικών παρόχων υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

«Όλοι έχουμε ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», κατέληξε στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider