Φρένο Schaeuble στα ελληνικά σχέδια απεμπλοκής του ΔΝΤ

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φρένο Schaeuble στα ελληνικά σχέδια απεμπλοκής του ΔΝΤ

«Κίτρινη κάρτα» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδος.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών «συμβούλεψε» τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην αμφισβητεί τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Η γερμανική παρέμβαση για το ρόλο του ΔΝΤ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία του Ταμείου στα ελληνικά δρώμενα. Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας είχε χαρακτηρίσει «μη εποικοδομητική τη συμμετοχή του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την απεμπλοκή της χώρας από τους μηχανισμούς του Ταμείου.

Η «έξοδος» της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε σπεύσει από το φθινόπωρο του 2014 να προαναγγείλει την έξοδο της χώρας από τη «σκέπη» του ΔΝΤ, μετά από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Angela Merkel. Οι εξελίξεις βέβαια είναι γνωστές και οδήγησαν τη χώρα σε ένα νέο Μνημόνιο, στο οποίο η συμμετοχή του ΔΝΤ βρίσκεται υπό αίρεση. Επομένως η ιδέα του «βελούδινου διαζυγίου με το ΔΝΤ» δεν είναι πρωτόγνωρη. «Έτσι παρόλο που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται και η έδρα του Ταμείου, η παρέμβαση Schaeuble δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την τύχη που θα έχει και αυτή τη φορά η «πρόταση διαζυγίου».

Το ΔΝΤ απέφυγε να λάβει θέση στην κόντρα Ελλάδας - Γερμανίας όπως αυτή εξελίχθηκε με την απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγα Γεροβασίλη, όμως η ιστορία έχει δείξει ότι το Βερολίνο συνήθως δεν αυτενεργεί.

Άλλωστε από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 η Γερμανία ήταν εκείνη που επέμενε σθεναρά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη «διάσωση της Ελλάδος» όπως είχε χαρακτηριστεί τότε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η διαδικασία για τη λήψη της απόφασης για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Στην καλύτερη περίπτωση η απόφαση χρονικά θα συμπέσει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Εφόσον σε αυτή συμπεριληφθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του. Αν όμως η συζήτηση για το χρέος ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το ΔΝΤ δύσκολα θα μπορέσει να παρακάμψει τις βασικές του αρχές.

Η συμφωνία της Ε.Ε της 12ης Ιουλίου έθετε ως χρονικό ορόσημο τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου η Ελλάδα να αιτηθεί την χρηματοδοτική αρωγή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ όμως, είναι σαφές ότι λίγο πριν από τη γερμανική παρέμβαση, επιθυμούσε να συμμετέχει στα τεκταινόμενα της Ευρωζώνης μόνο ως σύμβουλος, όχι ως χρηματοδότης, παρόλο που από το δεύτερο πρόγραμμα έχουν εγκριθεί περίπου 16 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα.

Όμως όσο πλησιάζουμε προς την ώρα της απόφασης φαίνεται ότι οι επιθυμίες του ΔΝΤ θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αναγκαιότητες που επιτάσσει η πολιτική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider