DBRS: Στο 2,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Στο 1,3% το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
DBRS: Στο 2,2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 - Στο 1,3% το 2024
Επί τα βελτίω αναθεωρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για φέτος, η DBRS κατά 0,3% υψηλότερα, στο 2,2%, ενώ μερικώς κατεβάζει κατά 0,2% τον πήχη για το 2024 στο 1,3%.

Επί τα βελτίω αναθεωρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για φέτος, η DBRS, κατά 0,3% υψηλότερα, στο 2,2%, ενώ κατεβάζει κατά 0,2% τον «πήχη» για το 2024 στο 1,3%.

Από την άλλη, ο καναδικός οίκος αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2% για το 2025, ενώ η ανεργία θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω το 2024, καθώς από το 11,1% που αναμένεται να κλείσει για φέτος (σύμφωνα με τη DBRS), θα υποχωρήσει στο 9,9% και στο 9,3% το 2024 - 2025 αντίστοιχα.

Ευρύτερα, ο οίκος αναφέρει πως μερικές ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό το Βέλγιο) συνέχισαν να αναπτύσσονται με ή κοντά στους εκτιμώμενους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής τους, ενώ οι περισσότερες από τις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν ασθενέστερη ανάπτυξη (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή μια ήπια ύφεση (Γερμανία). Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν πιο δύσκολες και οι προβλέψεις συνέχισαν να επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ αποτελεί την κύρια εξαίρεση, με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω στο consensus του 1,2%.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας, σύμφωνα με τη DBRS. Αν και η προσπάθεια της Δύσης να μειώσει την εξάρτηση της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Ομοίως, θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.

Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, παραμένουν επίσης μια πιθανή πηγή τριγμών. «Επιπλέον, ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε να δούμε μια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της επιβράδυνσης», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: Ισχυρή η κερδοφορία των τραπεζών και το 2024 - Στην κορυφή οι ελληνικές στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο

ΕΚΤ: Σταθερές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών το 2024 - Ισχύ και ανθεκτικότητα επέδειξαν φέτος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider