Τα βραχυπρόθεσμα ναύλα για την μεταφορά κοντέινερ μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής, «απογειώθηκαν» λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στα εμπορικά πλοία που διαπλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η τιμή spot για την μεταφορά εμπορευμάτων με κοντέιντερ 12 μέτρων από την Ασία στη Νότια Ευρώπη πλέον ξεπερνά τα 4.000 δολάρια, μία αύξηση της τάξης του 173% από τα μέσα Δεκεμβρίου όταν και ξεκίνησε η κρίση στην περιοχή, σύμφωνα με το Freightos.com, μια πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών εμπορευματικών μεταφορών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κόστος για την μεταφορά αγαθών από την Ασία στην Μεσόγειο αυξήθηκε στις 5.175 χιλιάδες δολάρια σύμφωνα με την Freightos, που επισημαίνει πως ορισμένα εμπορικά πλοία έχουν ανακοινώσει τιμές που ξεπερνούν τις 6.000 δολάρια για αυτή την διαδρομή ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου. Τα ναύλα από την Ασία στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής έχουν αυξηθεί 55% και στις 3.900 δολάρια για ένα κοντέινερ 12 μέτρων.
Οι υπηρεσίες από την Ασία στη βόρεια Ευρώπη και στη Μεσόγειο έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από το υψηλό στο οποίο σκαρφάλωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο Τζούντα Λέβιν επικεφαλής έρευνας στη Freightos.
Στα ίδια υψηλά επίπεδα δείχνει πως έχουν φτάσει τα ναύλα και ο Drewry World Container Index, σύμφωνα με τον οποίο τα ναύλα από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ εκείνα από την Σαγκάη στο Λος Άντζελες έχουν αυξηθεί κατά 30%.
Επίπτωση στη άνοδο των ναύλων έχουν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην Διώρυγα του Σουέζ, όπου η διέλευση των πλοίων μειώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα πλοία ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι δηλώνουν ότι καταδιώκουν κάθε σκάφος που έχει σχέση με το Ισραήλ, αν και αυτές οι συνδέσεις που προσπαθούν να κάνουν φαίνονται όλο και πιο αδύναμες όσο περνάει ο καιρός.
Το δεκαήμερο έως τις 2 Ιανουαρίου, ο αριθμός των διελεύσεων από τη Διώρυγα του Σουέζ υποχώρησε 28% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από την πλατφόρμα PortWatch του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αντίκτυπο και πέρα από τον τομέα των κοντέινερ. Οι αγορές των τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο καταγράφουν κέρδη, όπως αναφέρει σε σημείωμα της η επιχείρηση παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών, Braemar, κυρίως όσο αφορά τα πλοία που μεταφέρουν διυλισμένα καύσιμα όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Τα κέρδη για τα πλοία που μεταφέρουν αυτά τα καύσιμα από τη Μεσόγειο στην Ιαπωνία έχουν αυξηθεί από 8.000 δολάρια στις αρχές Δεκεμβρίου, στα 26.000 δολάρια αυτή την εβδομάδα.