Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με τον πιο αργό ρυθμό από την εποχή της πανδημίας προβλέποντας ότι η ανάπτυξη θα είναι μόλις 2,4% το 2024. Στην έκθεσή του ο διεθνής Οργανισμός επικαλείται τα υψηλά επιτόκια ως βασικό παράγοντα της υποτονικής ανάπτυξης.
Φέτος θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία οδεύει προς τη χειρότερη πενταετία των τελευταίων 30 ετών.
Το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν φέτος να επηρεάζονται πολύ από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει πως η επίδοση αυτή θα είναι η ασθενέστερη από την οικονομική κρίση του 2009.
Ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε: «Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες - ιδίως τις φτωχότερες - εγκλωβισμένες σε μια παγίδα» και πρόσθεσε πως «η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται σε ιστορικά "μέτρια" επίπεδα και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει υποτονική».
Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «έχουν αυξήσει σημαντικά τους γεωπολιτικούς κινδύνους», ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη διαταραχή που έχει προκληθεί σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές, μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε για αυξημένη πιθανότητα να προκληθουν πληθωριστικές πιέσεις.
Την πολιτική ανησυχία του για την άνοδο των τιμών έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την περιοδεία του στην περιοχή. Τη Δευτέρα είχε γράψει στο Χ (πρώην Twitter) «ότι οι επιθέσεις έχουν διακόψει ή εκτρέψει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου. Αυτό αυξάνει το κόστος και τον χρόνο διακίνησης τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η αναβίωση των γεωπολιτικών εντάσεων βραχυπρόθεσμα και οι προοπτικές στην πλειονότητα των χωρών με αναδυόμενη οικονομία μεσοπρόθεσμα εγείρουν φόβους μήπως «η δεκαετία του 2020 γίνει μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Συνεπώς, η ανάπτυξη θα κατανεμηθεί άνισα μεταξύ των περιφερειών, μόλις κατά 1,2% για τις προηγμένες οικονομίες, μείωση σε ένα έτος, λιγότερο από 4% για τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία που βλέπουν τις επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, να επιβραδύνονται. Η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να περάσει από το 5,2% το 2023 στο 4,5% φέτος, επιβραδύνοντας περαιτέρω στο 4,3% το 2025.