Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου καταρτίστηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2024, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Μέχρι πρότινος, η διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών ολοκληρωνόταν συνήθως το Μάρτιο, δηλαδή ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η χρήση, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον προγραμματισμό των δαπανών από τις διοικήσεις αλλά και το «πάγωμα» των πληρωμών κατά το 1ο δίμηνο του έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η νέα συνθήκη, την οποία είχε προαναγγείλει ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το Δεκέμβριο, δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να προχωρήσουν στις ενέργειές τους, να προκηρύξουν διαγωνισμούς και να γίνει όλος ο προγραμματισμός της χρονιάς από τις πρώτες ημέρες του οικονομικού έτους.
«Τα νοσοκομεία έχουν πλέον έτοιμο τον προϋπολογισμό τους στην αρχή της χρονιάς και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν και να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους. Προϋπολογισμοί που ετοιμάστηκαν με μεθοδικότητα και όλα τα σύγχρονα εργαλεία διοίκησης. Διαφάνεια-Έλεγχος-Λογοδοσία. Συνεχίζουμε να βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά των νοσοκομείων, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Εξοικονομήσεις και επιτάχυνση στις εξοφλήσεις
Το «συμμάζεμα» των οικονομικών των νοσοκομείων, φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας, ποντάροντας εν πολλοίς σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Ήδη, από το 2023, με την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ως κεντρικό διαχειριστή της αγοράς ενός αυξανόμενου αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, επιτυγχάνονται σημαντικές εξοικονομήσεις και βελτιώσεις στις ταμειακές ροές καθώς και σημαντική επιτάχυνση στις εξοφλήσεις.
Λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τους 10-12 μήνες που ήταν κατά τα προηγούμενα χρόνια σε λιγότερο από 90 ημέρες, ενώ αναμένεται σημαντική επιτάχυνση και στην έκδοση του νοσοκομειακού clawback.
Αποδοτικότερη κατανομή των πόρων
Tο νέο μοντέλο χρηματοδότησής των νοσοκομείων, βάσει του νέου συστήματος κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών “DRG”, είναι άλλη μία παρέμβαση που αναμένεται να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονται βάσει ιστορικών στοιχείων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το παραγόμενο έργο, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία που ξοδεύουν περισσότερα, να λαμβάνουν και τα περισσότερα. Με το σύστημα “DRG”, οι προϋπολογισμοί θα καταρτίζονται βάσει του έργου που παράγουν και όχι των δαπανών που κατέγραψαν τα προηγούμενα έτη. Έτσι, οι διαθέσιμοι πόροι θα κατανέμονται με δικαιότερο και αποδοτικότερο τρόπο.
Από το Μάρτη του 2024 όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠε) της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο σύστημα και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2025, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, θα μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ και όχι στο υπουργείο Υγείας, ενώ το υπουργείο θα περιοριστεί σε έναν πιο στρατηγικό και ελεγκτικό ρόλο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας ομάδα εργασίας, με έργο την εξέταση θεμάτων οικονομικής φύσεως των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών και τη σύνταξη σχετικών προτάσεων/εισηγήσεων. Επιπλέον, πρόκειται να εξετάσει όλα τα ζητήματα που θα ανακύψουν για την καλύτερη μετάβαση στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών όλων των νοσοκομείων της Ελλάδας (DRG) και την αποζημίωσή τους βάσει του νέου μοντέλου.
Photo: Eurokinissi