Πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel από 5.000 ως 10.000 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ενώ προανήγγειλε πως οι επίσημες αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή στη Βουλή.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στις υποδομές της Θεσσαλίας οι οποίες θα φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν δίκιο να παραπονιούνται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση έχει βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του.
Ωστόσο, αναφερόμενος στα αγροτικά μπλόκα, επεσήμανε πως κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.
Ακρίβεια
Όσον αφορά την αύξηση του κόστους ζωής λόγω των ανατιμήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση η στήριξη του εισοδήματος είναι προτεραιότητα, και ως εκ τούτου από 1η Απριλίου αυξάνεται και πάλι ο κατώτατος μισθός, με στόχο να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Επεσήμανε πως γενικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται, το ίδιο και με τις συντάξεις στο μέτρο του εφικτού.
«Συμβαίνουν δύο πράγματα, πρώτον η έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και δεύτερον, πάνω σε αυτήν ο πληθωρισμός κερδοσκοπίας», εξήγησε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας η απάντηση του κράτους θα είναι σκληρή «με νομοθεσία, ελέγχους από ΔΙΜΕΑ και βούληση να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα για εταιρείες. Το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ενώ αναφερόμενος στην αγορά τόνισε πως «έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Τώρα ξέρουμε πρακτικές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα».
Στέγη και εκπαίδευση
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Στέγη» για να βγουν στην αγορά κλειστά διαμερίσματα, τόνισε πως πήγε πολύ καλά ενώ αναφέρθηκε σε αναθεώρηση του πλαισίου για την golden visa. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόθεση να καταστραφεί η αγορά του Airbnb.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια επανέλαβε πως η πολιτική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο είναι καλύτερο τώρα από ό,τι πριν από 4 χρόνια.
Είπε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων.
«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» είπε ο πρωθυπουργός.
«Από τα 200 άρθρα τα 170 αναφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμια, να μπορούν να συμπράττουν με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να απαλλαγούν από τη γραφειοκρατία. Πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις, των οποίων ο τρόπος εκλογής έχει αλλάξει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να πάει στις χώρες του Κόλπου και να μην έρθει στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας σίγουρος ότι κάποια μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα.
«Δεν πάμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Όμως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη, πριν το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο» προανήγγειλε χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ σωστή μεταρρύθμιση την ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία βάζει φρένο στον αριθμό των ατόμων που εισάγονται.
Αναφερόμενος στις καταλήψεις τόνισε πως οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να αναφέρουν παράνομες πράξεις, και «η κατάληψη από τη φύση της είναι πράξη παράνομη».
Προσχώρηση Χριστοφιλοπούλου
« Το 2016 όταν έγινα πρόεδρος της ΝΔ είχα δεσμευτεί ότι θα μεγαλώσω και θα διευρύνω την ΝΔ αι θα την κάνω κόμμα εξουσίας. Το επιτύχαμε αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για την προσχώρηση της Εύας Χριστοφιλοπούλου στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.
«Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα όπως φάνηκε και για τον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια. Η ΝΔ μπορεί να μετεξελιχθεί προς μιας προοδευτική κατεύθυνση. Θα υπηρετώ αυτή την πολιτική που απέφερε αποτελέσματα που δεν μπορούσατε να είχατε προβλέψει», ξεκαθάρισε.
Όσον αφορά για τις διαφωνίες Βορίδη, επεσήμανε πως στη Βρετανία αυτό γίνεται συνεχώς. Υπουργοί διαφωνούν στο υπουργικό, αλλά τελικά δεσμεύονται από τις αποφάσεις. Επανέλαβε πως δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία.
Αν και αρνήθηκε να μιλήσει για την αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως ο κίνδυνος πολιτικής αλαζονείας είναι ορατός και «θα σας έλεγα ότι είναι υποχρέωσή μου να μην εισχωρήσει στους υπουργούς μια τέτοια λογική».
«Η αντιπολίτευση ας λύσει τα δικά της προβλήματα», προσέθεσε.
Εξοπλισμοί και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την απόδειξη στρατηγικού βάθους ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τους εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ.
«Η Ελλάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 και εξασφάλισε πολύ σημαντικό σημαντικό δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις» μετά από «μακρά διαπραγμάτευση ως απόδειξη του τρόπου που οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν παίρνουν όλες οι χώρες στρατιωτικό υλικό.
Ξεκαθάρισε πως ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, να εξασφαλίσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα, ποιοτικό αν όχι ποσοτικό, απέναντι στην Τουρκία.
- Διαβάστε επίσης: Μπακογιάννη: Τα εξοπλιστικά που μας στέλνουν οι ΗΠΑ δείχνουν στρατηγική συμμαχία - Δεν στέλνουν ό,τι τους περίσσευαν
Ο πρωθυπουργός εξήγησε την πάγια θέση της χώρας πως δεν μπορούμε επιβάλλουμε σε ΗΠΑ αν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, αν και χαρακτήρισε σημαντικό και αυτονόητο να ακούγονται οι ανησυχίες της Ελλάδας και να εξασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκών συμμάχων.
Το ζήτημα αφορά το Κογκρέσο και από κει και πέρα οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο, και με τα δύο κόμματα, είναι σχέσεις πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Για την προμήθεια των F-35 εξήγησε πως δεν θα αγοράσουμε και τα 40 μονομιάς. «Έχουμε χώρο για μια μοίρα σε πρώτη φάση με παραλαβές από τα τέλη αυτής της δεκαετίας και μακροχρόνιο σχεδιασμό για τις αμυντικές μας δαπάνες που λαμβάνουν υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το τεχνολογικό άλμα».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε πως υπάρχει καλό κλίμα με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες καθώς έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην προσέγγιση. «Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο να διαφυλάξουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξήγησε πως η προσέγγιση δεν θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, «είναι εκτός τόπου και χρόνου αν το πιστεύει κάποιος αυτό. Έχω εμπειρία να διακρίνω ρητορικές εξάρσεις».
Προανήγγειλε δε, πως τον Μάιο θα επισκεφτεί την Τουρκία.
«Η διαφύλαξη καλού κλίματος έχει αξία αλλά είναι και προϋπόθεση να συζητάμε. Συζητάμε πάνω από 20 χρόνια χωρίς να μπορούμε να βρούμε λύση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ υπογράμμισε δύο βασικές προϋποθέσεις: την διαφύλαξη καλού κλίματος χωρίς εξάρσεις και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο που θέτει το πλαίσιο για επίλυση με βάση τους κανόνες.
Τόνισε, έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.
«Μια η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά μπορούμε να πετύχουμε συμφωνίες ωφέλιμες και για τις δύο πλευρές», ενώ υπογράμμισε πως «η εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε πρέπει να αποτιμάται ως μια θετική πολιτική που λειτούργησε θετικά για τη χώρα».