Στις προϋποθέσεις της περαιτέρω ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργανώνουν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ HELEXPO, παράλληλα με την AGROTICA.
Ο κ. Καπνοπώλης ανέφερε ότι η σημασία του αγροτικού τομέα για την παγκόσμια και την τοπική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη και επεσήμανε ότι εξαιτίας της διαρκούς αύξησης της ζήτησης για τα ελληνικά, ποιοτικά μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και η λήψη αποφάσεων στρατηγικού αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη βελτίωση των διασυνδέσεων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα, της παραγωγής και της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας ώστε αυτό να φθάσει μέχρι και τον τριτογενή τομέα.
«Αν επιζητούμε τον μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή, η βασική αρχή πρέπει να εντοπίζεται στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και ιδιαίτερα τον δευτερογενή τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Προς αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβε την πρόταση, η οποία υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση, να λειτουργήσουν αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη υποστήριξης της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι είναι απαραίτητη και η θεσμοθέτηση ειδικών προγραμμάτων αγροτικού marketing. «Αυτή η πρακτική είναι σχεδόν άγνωστη σήμερα στον κόσμο της γεωργίας ή την συναντάμε παντελώς υποβαθμισμένα και αντιμετωπίζεται με μεγάλη προχειρότητα», σημείωσε και τόνισε ότι «πρέπει να εφαρμοστεί για να επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο τυποποίησης, μεταποίησης, συσκευασίας, προώθησης και προβολής των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ειδικά στις διεθνείς αγορές».
Τέλος, για την ενίσχυση του κλάδου, τόνισε ότι απαιτούνται προγράμματα επιδοτήσεων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση, τυποποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, παντρεύοντας τον πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα.
«Από εδώ και στο εξής, ως χώρα θα πρέπει να παράξουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, προϊόντα ονομασίας προέλευσης τα οποία θα είναι πιστοποιημένα και θα αποτελούν την άριστη πρώτη ύλη για την μεταποίηση από την εγχώρια βιομηχανία», κατέληξε ο κ. Καπνοπώλης.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο παρακολουθούν: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στελέχη του Υπουργείου, ομόλογοι Υπουργοί χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών, αγρότες, κτηνοτρόφοι, γεωπόνοι, επιχειρηματίες του κλάδου, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και φορέων, opinion makers και leaders του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι μεταποιητικών επιχειρήσεων στο κλάδο της αγροδιατροφής, στελεχιακό δυναμικό αγροτικών επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, αγροτικοί σύμβουλοι και φοιτητές.