Αποθήκευση: 11 έργα προκρίνονται από τον διαγωνισμό – Ποιες εταιρείες «κλείδωσαν» ενίσχυση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αποθήκευση: 11 έργα προκρίνονται από τον διαγωνισμό – Ποιες εταιρείες «κλείδωσαν» ενίσχυση
Μεταξύ των «παικτών» που επικράτησαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil, η Enel και η ΗΡΩΝ. Ο ισχυρός ανταγωνισμός είχε ως συνέπεια να διαμορφωθεί στα 47.680 ευρώ ανά MW ανά έτος η μεσοσταθμική τιμή - δηλαδή χαμηλότερα από ό,τι στην πρώτη δημοπρασία, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί κατά 50% η επενδυτική ενίσχυση.

Με την πρόκριση 11 έργων ολοκληρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr. Βασικό χαρακτηριστικό της δημοπρασίας ήταν ο πολύ έντονος ανταγωνισμός, με τους συμμετέχοντες να υποβάλουν αρκετά «επιθετικές» προσφορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις εταιρείες που κατακύρωσαν ενίσχυση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (με έργο 40 MW), η Motor Oil (με τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 72 MW), η Enel (με μπαταρία 49 MW) και η ΗΡΩΝ (με έργο 12 MW).

Η λίστα συμπληρώνεται από τις CNI Ενεργειακή (δύο έργα συνολικής ισχύος 25 MW), η AMBER Energy (μπαταρία 18 MW), Ενεργειακή Τεχνική (ένα έργο 8,87 MW) και η Bat Solar (Faria) με ένα έργο 49,9 MW.

Η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 288,21 MW. Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ αξιοποίησε τη δυνατότητα αύξησής της κατά 5%, με συνέπεια να προκριθούν έργα 302,6 MW.

Ισχυρός ανταγωνισμός

Ενδεικτικό του ανταγωνισμού είναι ότι τα έργα που «πέρασαν» διεκδίκησαν λειτουργική ενίσχυση η οποία ξεκινά από 44.100 και φτάνει μέχρι τα 49.917 ευρώ ανά MW ανά έτος. Η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώνεται στα 47.680 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, στη νέα δημοπρασία η επενδυτική ενίσχυση έχει μειωθεί κατά 50% - στα 100.000 ευρώ ανά MW, από 200.000 ευρώ ανά MW που ήταν στην πρεμιέρα των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Αναμενόταν ότι αυτό θα οδηγούσε πιο ψηλά τις «ταρίφες» για λειτουργική ενίσχυση.

Ωστόσο, η μεσοσταθμική τιμή στις «ταρίφες» των προκριθέντων έργων (47.680 ευρώ ανά MW) είναι μικρότερη από ό,τι στην «πρεμιέρα» των δημοπρασιών, όπου είχε διαμορφωθεί σε 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος. Επίσης, σε μικρότερα επίπεδα κινείται και η υψηλότερη «ταρίφα» έργου που «πέρασε» (49.917 ευρώ ανά MW ανά έτος), καθώς στον πρώτο διαγωνισμό ήταν 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Μόνο πιο ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό στην πρώτη δημοπρασία ήταν η χαμηλότερη προσφορά που είχε υποβληθεί (και προκριθεί). Τότε ήταν 34.000 ευρώ ανά MW ανά έτος, από 44.100 ευρώ στη νέα διαδικασία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πιο ανταγωνιστικές προσφορές προήλθαν από την πτωτική πορεία που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες το κόστος των μπαταριών. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, πρέπει να αποδοθεί στη μείωση των διεθνών τιμών του λιθίου. Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλές τιμές για λειτουργική ενίσχυση -μετά το «κούρεμα» στη στήριξη του CAPEX των επενδύσεων- εξασφαλίζει πως η εφαρμογή της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος για το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Στενή παρακολούθηση

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της δημοπρασίας πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά την έγκρισή τους από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Τα 11 προκριθέντα έργα προέκυψαν από τις 48 μονάδες που πέρασαν στην τελική φάση του δεύτερου διαγωνισμού. Τα έργα αυτά άθροιζαν συνολική ισχύ 1.555 MW και χωρητικότητα 3.120 MWh.

Υπενθυμίζεται ότι, για όσα έργα προκρίνονται, προβλέπεται η στενή παρακολούθηση της υλοποίησής τους, μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων που θα πρέπει να υποβάλλονται. Επίσης, για να διασφαλισθεί η απροβλημάτιστη λειτουργία των μονάδων, πριν τεθούν σε εφαρμογή θα υποβάλλουν εγγυητικές επιστολές Καλής Λειτουργίας, ενώ θα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους για την τήρηση των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών.

Το σχήμα θα ολοκληρωθεί με τον τρίτη και τελευταίο διαγωνισμό. Σε αυτόν η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 400 MW, για μονάδες που προορίζονται για πρώην λιγνιτικές περιοχές, ενώ σε αυτή την ισχύ θα προστεθεί μία επιπλέον δυναμικότητα, η οποία προέκυψε από τη μείωση κατά 50% της λειτουργικής ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider