Φωτοβολταϊκά: Επιταχύνεται η στροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο «ρεύμα από τον ήλιο»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά: Επιταχύνεται η στροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο «ρεύμα από τον ήλιο»
Το 2023 συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα αυτοπαραγωγής (με όρους ισχύος) από όσα είχαν τεθεί σε λειτουργία συνολικά όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Στην πρίζα» πέρυσι 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που το 2023 εγκατέστησε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, ώστε ξεκινώντας να αξιοποιεί το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), να μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

Ενδεικτικά είναι τα απολογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι συνδέθηκαν στο δίκτυο 241,1 MW φωτοβολταϊκών αυτοκατανάλωσης. Ένα νούμερο το οποίο συνιστά ρεκόρ, αφού ξεπερνά τη συνολική ισχύ συστημάτων net-metering που «ενεργοποιήθηκαν» από το 2015 -όταν θεσπίσθηκε το net metering- μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, την περίοδο 2015-2022 είχαν συνδεθεί φωτοβολταϊκά αυτοκατανάλωσης 215,8 MW. To 2022 ενεργοποιήθηκαν συστήματα 116 MW, κάτι που σημαίνει πως σε ετήσια βάση η περσινή αύξηση ξεπέρασε το 100%.

Νέο ρεκόρ το 2024

Στην περίπτωση των νοικοκυριών, στην κατακόρυφη στροφή των καταναλωτών σε λύσεις net metering έπαιξε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις την περασμένη άνοιξη. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ, στο πλαίσιο του προγράμματος εντός του 2023 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία (12,66
MWh).

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω νούμερο θα αυξηθεί παραπάνω μέσα στο 2024, καθώς ακόμη περισσότεροι δικαιούχοι θα συνδέσουν τα επιδοτούμενα συστήματα που θα αποκτήσουν με την ενίσχυση του προγράμματος. Έτσι, το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα συνεχίσει να συμβάλει στην αυξημένη διείσδυση των φωτοβολταϊκών net-metering και το 2024.

Παράλληλα, μέσα στο έτος πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», συμβάλλοντας κι αυτό στην εγκατάσταση νέων συστημάτων. Έτσι, εκτιμάται ότι παρόλο που η πρωτιά του 2023 ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το 2024 θα καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ, με μία ακόμη μεγαλύτερη ιστορικά υψηλή επίδοση.

Ευρωπαϊκή πρωτιά

Όσον αφορά το σύνολο των φωτοβολταϊκών (τόσο net metering, όσο και πώλησης της παραγόμενης ενέργειας), το 2023 οι εγκαταστάσεις ξεπέρασαν τη διείσδυση κάθε άλλης τεχνολογίας ΑΠΕ, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή.

Μόνο το 2023, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,11 δισ. ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών. Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 15.730 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ως συνέπεια, η Ελλάδα ήταν το 2023 πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%).

Έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, είχαν εγκατασταθεί στη χώρα μας πάνω από 72.500 ηλιακά συστήματα όλων των μεγεθών, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς. Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2023 αποσοβήθηκε η έκλυση 5,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του
άνθρακα (CO2).

Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 4,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 147,6 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 90,1 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider