Χωρίς οριστική συμφωνία τόσο στα ενεργειακά όσο και στα θέματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και των αγορών αποχωρούν σήμερα από την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργο Σταθακη και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονη αν και σύμφωνα με τους ίδιους υπάρχει πρόοδος ακόμα δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες ,οι οποίες αναμένεται να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα αλλά από απόσταση. «Δεν κλείσαμε. Έχουμε μικρές εκκρεμότητες, διαφορετικές σε κάθε περίπτωση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις εξ αποστάσεως μέχρι να υπάρξει η τελική συμφωνία», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος όμως απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τα θέματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά. Πάντως ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο της επιστροφής των Θεσμών μετά τις γιορτές ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος αν και ο υπουργός Ενέργειας έσπευσε να συμπληρώσει πως για αυτά τα συγκεκριμένα θέματα δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία. "Τελειώσαμε. Φεύγουν αύριο" ,είπε ο κ. Σταθάκης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη χθεσινή συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της ρύθμισης για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και των δημοσιών υπάλληλων που θα προσχωρούν στα σχέδια εξυγίανσης των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε να κατατεθεί ανάλογη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα όπως αρχικά είχε διαρρεύσει από κυβερνητικούς παράγοντες. Ωστόσο όπως είπε συζητούνται ορισμένες αλλαγές που έχουν ζητήσει βουλευτές αναφορικά με το άρθρο 99 του κώδικα.
Στα αλλά θέματα που συζητηθήκαν και αφορούν τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ αναφορά έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο θέμα της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές από την πλευρά του ΔΝΤ ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε .
Αναφορικά με την αγορά ενέργειας η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών, με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Μάλιστα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπήκε και η αλλαγή που έφερε η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία απέρριψε τις προσφυγές της ΔΕΗ και δέχθηκε τις αιτιάσεις την Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά προνήθειας λιγνίτη και στη χονδρική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση αυτή αλλάζει συνολικά το πλαίσιο της συζήτησης και τα αποτελέσματα που δημιουργεί . Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν από τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ και θα συζητηθεί με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις ανταγωνισμού και ενέργειας της ΕΕ. Και αυτό διότι στην πράξη επιβάλλει στη ΔΕΗ να χάσει μέρος του μεριδίου της στην αγορά λιγνίτη . Πάντως στελέχη του υπουργείου Ενέργειας σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καθορίσουν τι θα γίνει μελλοντικά .
Παράλληλα βήματα προόδου φαίνεται να έχουν γίνει αναφορικά με τα ΝΟΜE. Με βάση τους υπολογισμούς των δανειστών για το 2017 θα έπρεπε να διατεθούν ποσότητες της τάξεως του 20% δηλαδή να αθροιστούν οι ποσότητες του 2016 (8%) και του 2017 (12%). Η ελληνική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση με αντιπρόταση και έναντι του 20% που προτείνουν οι δανειστές δέχεται να συζητήσει μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 2%-4% προς τα πάνω ή και προς τα κάτω από το 12% που προβλέπει ο νόμος.
Η ελληνική πλευρά προτείνει επίσης να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου των δημοπρασιών δηλαδή. να ελέγχεται κατά πόσο έχει επιτευχθεί η συμφωνημένη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά δύο φορές το χρόνο τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο από τη ΡΑΕ.