Τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση για μία ευρωπαϊκή συμφωνία για τη ανταγωνιστικότητα, καταγράφονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο είχε πλούσια οικονομική ατζέντα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόταση Λέτα για τη δημιουργία μίας ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων αλλά και για τη χρήση των εργαλείων του ESM για τις αμυντικές ανάγκες. Φυσικά, στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται και πολλές άλλες πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, η οποία και καλωσορίστηκε.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H πρόταση Λέτα, «δούρειος ίππος» για πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης επιχειρήσεων - Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής
Επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση της μελέτης για την ανταγωνιστικότητα τους θερινούς μήνες και η απόφαση να υπάρξει μία συμφωνία με προτάσεις από πλευράς Κομισιόν έως το τέλος του χρόνου, η οποία θα οδηγήσει σε αλλαγές για ενίσχυση της ενιαίας αγοράς έως το καλοκαίρι του 2025. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφού χαιρέτησε την παρουσίαση της υψηλού επιπέδου έκθεσης του Ενρίκο Λέτα, «Much More Than A Market», κάλεσε την τρέχουσα και τη μελλοντική Προεδρία του Συμβουλίου να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με τις συστάσεις που περιέχονται σε αυτήν έως το τέλος του έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδια για ESM χωρίς μνημόνια στην ατζέντα των Βρυξελλών
Στα συμπεράσματα της Συνόδου, τονίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην παρουσίαση της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, παρέχοντας περαιτέρω guidance, ενώ θα θέσει στις «ράγες» τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Μάλιστα, για την εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας για την ανταγωνιστικότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να προχωρήσουν αποφασιστικά και γρήγορα οι διαδικασίες πάνω στους σημαντικούς παράγοντες ώθησης της ανταγωνιστικότητας, που είναι:
- Η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς με την άρση των εναπομενόντων περιορισμών, με την πλήρη εφαρμογή και επιβολή των κανόνων ελεύθερης κυκλοφορίας. Η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών και μετακίνηση αγαθών, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών όπως τα φάρμακα, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων, με διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού.
- Η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και της κινητικότητας εντός της ΕΕ με αναβάθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου
- Η αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της ΕΕ στην ενιαία αγορά
- Η ανάπτυξη νέας οριζόντιας στρατηγικής για μια εκσυγχρονισμένη ενιαία αγορά έως τον Ιούνιο 2025. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή σε ΜμΕ και startups
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτείται μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ανταγωνιστικότητας, εδραιωμένη σε μία πλήρως ολοκληρωμένη Ενιαία Αγορά. Αυτό θα απαιτήσει προσπάθειες τόσο σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών όσο και σε επίπεδο πολιτικής για τη κάλυψη των διάφορων χασμάτων στους τομείς της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η ενίσχυση της οικονομικής, μεταποιητικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, είναι στα «must», διασφαλίζοντας την οικονομική και βιομηχανική ανθεκτικότητα συνολικά της ΕΕ.
Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς φορείς να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες μίας κλιματικά ουδέτερης, ψηφιακής και κυκλικής οικονομίας που θα βοηθήσει την ΕΕ να προσφέρει βιώσιμες λύσεις που θα λειτουργούν για όλα τα κράτη - μέλη, ενώ για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να επιστρατευτούν όλα τα σχετικά εργαλεία.
«Η πολιτική συνοχής διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μείωση των ανισοτήτων και στην τόνωση της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης. Η διασυνοριακή συνδεσιμότητα και οι υποδομές με υψηλή ποιότητα είναι επίσης κρίσιμες. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή σε ευαίσθητους τομείς, όπως – ενέργεια, κρίσιμες πρώτες ύλες, ημιαγωγοί, υγεία, τρόφιμα και κρίσιμες τεχνολογίες – αλλά και στους κλάδους των χημικών και της βιοτεχνολογίας» επισημαίνεται.
Τέλος, η χρηματοδότηση επενδύσεων σε βασικούς στρατηγικούς τομείς απαιτούν τη συνεργασία των δημόσιων πόρων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την ΕΕ και την ΕΤΕπ να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μια Ένωση Κεφαλαιαγοράς θα «ξεκλειδώσει» τα ιδιωτικά κεφάλαια. Με τη δράση της ένωσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος, συμβάλλοντας στην κινητοποίηση σημαντικών ποσών από ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ιδίως της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ θα καλύψουν και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.