Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις
Με την εκπνοή της συγκεκριμένης προθεσμίας, τα νοικοκυριά δεν χάνουν τη δυνατότητα μόνο να διεκδίκηση επιδότησης για το ηλιακό σύστημα, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», καθώς το πρόγραμμα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των υποβολών αίτησης, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν τη δυνατότητα μόνο να λάβουν επιδότηση για το φωτοβολταϊκό, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους.

Ο λόγος πως οι «τίτλοι τέλους» του προγράμματος έχουν συγχρονιστεί από το ΥΠΕΝ με τον τερματισμό αιτήσεων σύνδεσης για οικιακά φωτοβολταϊκά που θα λειτουργούν υπό το καθεστώς του net-metering. Το συγκεκριμένο καθεστώς αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τη «φόρμουλα» συμψηφισμού που θα το διαδεχθεί -δηλαδή το net-billing- με συνέπεια η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε μεγαλύτερο χρόνο.

Έως πρόσφατα, το μοναδικό κριτήριο για να υπαχθεί ένα οικιακό φωτοβολταϊκό στο net-metering ήταν η ισχύς του να μην ξεπερνά τα 10,8 kW. Από τη στιγμή δημοσίευσης σε ΦΕΚ του πρόσφατου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, η συγκεκριμένη «φόρμουλα» συμψηφισμού ισχύει πλέον μόνο για τα οικιακά συστήματα (10,8 kW), τα οποία θα ενταχθούν και στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Αυτό σημαίνει πως με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά οικιακών καταναλωτών, τα οποία καταθέτουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο net-billing. Μάλιστα, αυτή η διπλή αλλαγή, όπως έχει γράψει το Insider.gr, έχει αυξήσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα τις αιτήσεις σύνδεσης νέων οικιακών συστημάτων, οι οποίες φτάνουν ακόμη και τις 200 ημερησίως.

Ενστάσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι στο net-metering, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού συμψηφίζει την ενέργεια που εγχέει το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο όταν αυτός απουσιάζει (π.χ. το μεσημέρι), με την ενέργεια που καταναλώνει άλλες ώρες της ημέρας (π.χ. το βράδυ). Καθώς ο συμψηφισμός γίνεται με όρους ενέργειας -η οποία έχει άλλη τιμή το μεσημέρι (χαμηλότερη) από το απόγευμα (υψηλότερη)- το μοντέλο αυτό είναι πιο συμφέρον για τους καταναλωτές. Έως το πρόσφατο νομοσχέδιο, το net-metering ίσχυε επίσης για τα φωτοβολταϊκά των επιχειρήσεων, καθώς και για τα «μεγάλα» συστήματα αγροτών (άνω των 30 kW).

Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, η συνέχιση της συγκεκριμένης «φόρμουλας» συμψηφισμού -και μάλιστα σε συνδυασμό με επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά- είχε προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν δίνει κίνητρο στους καταναλωτές για ταυτοχρονισμό – δηλαδή για όσο το δυνατόν περισσότερη κατανάλωση των «ηλιακών» κιλοβατώρων, την ώρα που αυτές παράγονται.

Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν επισημάνει ότι το net-metering προκαλεί στρεβλώσεις στη λιανική αγορά ρεύματος, επιφέροντας οικονομική ζημία στους προμηθευτές, την οποία εκείνοι αναπληρώνουν μέσω των χρεώσεων που επιβάλλουν στο σύνολο του πελατολογίου τους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, όσοι καταναλωτές δεν είναι αυτοπαραγωγοί «επιδοτούν» τους καταναλωτές με συστήματα net-metering.

Ανάλογα επιχειρήματα αποτυπώνουν και εγχώριοι προμηθευτές ρεύματος – αρκετοί από τους οποίους μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, είναι απρόθυμοι να αναλάβουν νέους πελάτες με net-metering. Μάλιστα, ειδικά για τα επαγγελματικά συστήματα net-metering (στα οποία η οικονομική ζημία είναι μεγαλύτερη για τις εταιρείες), υπάρχουν πάροχοι που σχεδιάζουν να διακόψουν την εκπροσώπηση των επιχειρήσεων που είναι υφιστάμενοι πελάτες τους, μην ανανεώνοντας τις συμβάσεις.

«Κλειδί» η τιμή της αποζημίωσης

Στο net-billing, η πλεονάζουσα παραγωγή δεν συμψηφίζεται με μεταγενέστερη κατανάλωση, αλλά πωλείται στο σύστημα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση γίνεται συμψηφισμός της αξίας της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Αν και η διαφορετική φόρμουλα συμψηφισμού καθιστά εξαρχής το net-billing λιγότερο συμφέρον από το net-metering, η διαφορά οφέλους για τον καταναλωτή εξαρτάται από την τιμή αποζημίωσης των «πράσινων» κιλοβατώρων που πλεονάζουν. Στην περίπτωση που αυτή οριστεί στα επίπεδα των 65 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (όσο δηλαδή είναι και η ταρίφα των μικρών φωτοβολταϊκών των παραγωγών ΑΠΕ), και είναι σταθερή, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η σχετική «ψαλίδα» είναι μικρή.

Έτσι, αξιοποιώντας και τις σχετικές φοροεκπτώσεις, ένα οικιακό σύστημα θα αποσβεστεί στα 6,8 έτη, από 4,2 έτη που θα ίσχυε αν λειτουργούσε με net-metering. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι να μην υπάρχει σταθερή (και ενισχυμένη) τιμή πώλησης, αλλά η πλεονάζουσα παραγωγή να πωλείται όσο και η χονδρεμπορική τιμή. Αν τελικά το υπουργείο προκρίνει αυτή τη λύση, τότε οι χρόνοι απόσβεσης θα ενισχυθούν σημαντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider