Βγήκε από την ύφεση η Βρετανία - Άνοδος ΑΕΠ 0,6% το 1ο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγήκε από την ύφεση η Βρετανία - Άνοδος ΑΕΠ 0,6% το 1ο τρίμηνο
Τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ευρέως ως ύφεση.

Η οικονομία της Βρετανίας βγήκε από την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που προέβλεπαν ανάπτυξη 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αναφέρει ότι η ανάκαμψη προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών και τη βιομηχανία.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα στις υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 0,7% το 1ο τρίμηνο με ευρεία ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τομέα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο κλάδος των κατασκευών υποχώρησε κατά 0,9%. Οι αυξήσεις στον όγκο του καθαρού εμπορίου, των δαπανών των νοικοκυριών και των κρατικών δαπανών, εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), είναι πεπεισμένη ότι η ύφεση στη Βρετανία έχει τελειώσει, ενώ άλλωστε, χτες διατήρησε σταθερά στο 5,25% τα επιτόκια, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. H BoE εκτιμά πως η περιοριστική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία εισήλθε σε μια επιφανειακή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός παρέσυρε πτωτικά την οικονομία, με το κόστος ζωής για το μέσο νοικοκυριό να έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ευρέως ως ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας οι ΗΠΑ - Εκθρονίστηκε η Κίνα

Τουρκικά ΜΜΕ: Την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα θέσει ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Έχετε κανένα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider