Φυσικό Αέριο: Στα ύψη οι εισαγωγές από τη Μόσχα το 2024

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό Αέριο: Στα ύψη οι εισαγωγές από τη Μόσχα το 2024
Το μερίδιο του ρωσικού αερίου αγωγού άγγιξε το 45.7% των συνολικών εισαγωγών το πρώτο τετράμηνο του έτους, από μόλις 8.4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank.

Εκτίναξη έχουν σημειώσει οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αγωγού φέτος, με τις ποσότητες που έχουν εισέλθει μέσω της «πύλης εισόδου» του Σιδηροκάστρου (από την οποία καταφθάνει στην εσωτερική αγορά από τη Μόσχα) να αντιστοιχούν στο 45.7% των συνολικών εισαγωγών το πρώτο τετράμηνο του έτους. Σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης The Green Tank, την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ρωσικό αέριο αντιστοιχούσε μόλις στο 8.4% των εισαγωγών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, χαμηλότερο ήταν το μερίδιο των εισαγωγών LNG μέσω της Αγίας Τριάδας, όπου με 7.1 TWh κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024 έπεσε στη δεύτερη θέση με μερίδιο 34.7%. Μάλιστα, σημειώθηκε μείωση των ροών κατά 44.7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Μαζί με τη ροή LNG από την Αμφιτρίτη, οι εισαγωγές LNG κατέλαβαν μερίδιο 36.1%. Στην τρίτη θέση με χαμηλότερο μερίδιο (18.1% ή 3.71 TWh) διατηρήθηκαν οι εισαγωγές αζέρικου αερίου από τον ΤΑΡ, αυξημένες σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2023 κατά 19.7%. Τέλος, μηδενικές ήταν οι εξαγωγές αερίου μέσω της πύλης του Σιδηροκάστρου για 8ο συνεχόμενο μήνα (από τον Σεπτέμβριο του 2023).

LNG από τη Μόσχα

Εκτός από την «πύλη» του Σιδηροκάστρου, για τις εισαγωγές αερίου αγωγού από τη Μόσχα μέσω του TurkStream, σύμφωνα με την ανάλυση, ρωσικό καύσιμο καταφθάνει στην εγχώρια αγορά και με τη μορφή υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG), είτε από την πύλη της Ρεβυθούσας είτε από την πύλη της Αμφιτρίτης.

H ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου από τον Turkstream ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αποτυπώθηκε και στη μείωση του ρωσικού αερίου από τον αγωγό κατά 86.2% την περίοδο του υποχρεωτικού στόχου μείωσης (Αύγουστος 2022 ― Μάρτιος 2023) σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για πρώτη φορά ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG εισήχθη στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι και τα μισά του 2023, πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εξαιρουμένου του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας.

Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πρώτος μήνας που το ρωσικό αέριο (από αγωγό και LNG) έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ενώ δεύτερη ήταν το LNG από όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Μάλιστα, αυτό συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο 2024.

Ολική επαναφορά

Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του 2024 το ρωσικό αέριο ξεπέρασε το 50% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα κατά τουλάχιστον 55.1%. Ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας με μηδενικές εισαγωγές ρωσικού LNG, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μη μηδενικών εισαγωγών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη ενδεκάμηνη περίοδο Ιουνίου 2023 – Απριλίου 2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 30.73 TWh, δηλαδή 37.1% περισσότερες από την αντίστοιχη ενδεκάμηνη περίοδο πριν την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (22.41 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Απριλίου 2022).

«Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εισαγωγές ρωσικού LNG, καθώς κατά την ενδεκάμηνη περίοδο Ιούνιος 2023 ― Απρίλιος 2024 τουλάχιστον το 26.6% των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου ήταν με τη μορφή LNG ενώ το υπόλοιπο των εισαγωγών ρωσικού αερίου έγινε μέσω του αγωγού Turkstream (πύλη Σιδηροκάστρου)», επισημαίνεται στην ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider