Υπερταμείο: Ενισχύεται ο επενδυτικός του ρόλος - Στα σκαριά το sovereign wealth fund

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο: Ενισχύεται ο επενδυτικός του ρόλος - Στα σκαριά το sovereign wealth fund
Τρία επενδυτικά funds θα βρεθούν το επόμενο διάστημα υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Στα σκαριά το ελληνικό sovereign wealth fund.

Πραγματικότητα θα είναι έως το τέλος του έτους το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, το πρώτο ελληνικό sovereign wealth fund, βάσει των όσων προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου.

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δημιουργηθεί από κεφάλαια που θα εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο τα οποία θα ισούνται με το μισό της αξίας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που με απόφαση του ΣτΕ έφυγαν από πέρσι από την «ομπρέλα» του Υπερταμείου και επέστρεψαν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα πραγματοποιεί μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις τόσο σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας όπως η πράσινη μετάβαση, η καινοτομία κλπ. Ακόμη δεν αποκλείεται να προχωρά και σε συνεπενδύσεις με άλλα επενδυτικά κεφάλαια, δημόσια και ιδιωτικά.

Εκτός όμως από το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου πρόκειται να μπει και το Ταμείο Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το λεγόμενο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), θα συσταθεί με μετόχους το υπουργείο με ποσοστό 67% και το Υπερταμείο σε ποσοστό 33% και θα δημιουργήσει δύο επενδυτικά ταμεία:

Το πρώτο που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα εστιάσει σε επενδύσεις με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει τον πρώτο λόγο και το δεύτερο θα επενδύει σε λύσεις και εφαρμογές που θα έχουν διπλό χαρακτήρα, αμυντικό και πολιτικό με το Υπερταμείο να ασκεί τη διοίκησή του.

Εξάλλου, στον όμιλο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται και η 5G Ventures, η οποία διαχειρίζεται το επενδυτικό Ταμείο Phaistos, που δημιουργήθηκε με μέρος των εσόδων από την δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G στην Ελλάδα και επενδύει σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στα δίκτυα νέας γενιάς. Το fund που ξεκίνησε με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής εννέα επενδύσεις.

Παράλληλα τρέχουν και οι επενδύσεις του ίδιου του Υπερταμείου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε ομόλογα, ενώ εξαγόρασε το 25% των Ελληνικών Αλυκών, και συμμετείχε στο IPO του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» αποκτώντας ένα επιπλέον 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αλκοολούχα ποτά: Το 2025 η ανάκαμψη παγκοσμίως – Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider