Αλκοολούχα ποτά: Το 2025 η ανάκαμψη παγκοσμίως – Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλκοολούχα ποτά: Το 2025 η ανάκαμψη παγκοσμίως – Ποιες αγορές θα πρωταγωνιστήσουν
Σε τροχιά ανάπτυξης η παγκόσμια ποτοποιία από την επόμενη χρονιά μετά τις μεγάλες ανισορροπίες που προκάλεσαν οι πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς. 

To 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχων ποτών, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν το 2023 και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται το 2024.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της βρετανικής εταιρείας ερευνών IWSR που παρακολουθεί τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών σε περισσότερες από 160 χώρες στον κόσμο, η πολυπόθητη ανάκαμψη αναμένεται μετά από δύο χρόνια ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, τα οποία μοιραία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό των δαπανών των νοικοκυριών διεθνώς.

Για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν 30 χρόνια, η IWSR κατέγραψε το 2023 μια μείωση της τάξης του 2% στους όγκους των αλκοολούχων ποτών στην κυρίαρχη αγορά των ΗΠΑ, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η παγκόσμια αγορών οινοπνευματωδών ποτών μέτρησε υποχώρηση κατά 1% σε όγκους.

Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ «σέρνουν τον χορό» της ανάκαμψης

Η δε ανάκαμψη που τοποθετείται την επόμενη χρονιά αναμένεται μετριοπαθής, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση διεθνώς τόσο σε όγκο όσο και σε αξία μόλις κατά 1% έως το 2028, με τις αγορές της Ινδίας, της Κίνας και των ΗΠΑ να εκτιμάται πως θα «σύρουν τον χορό» της ανάπτυξης.

Οι τρεις αυτές αγορές αναμένεται να προσθέσουν σε αξία επιπλέον 30 δισ. δολάρια στην παγκόσμια ποτοποιία έως το 2028. Σημαντικές αγορές θεωρούνται ταυτόχρονα και οι αναδυόμενες του Μεξικό και της Βραζιλίας.

Οι προκλήσεις

Οι δυσκολίες που καταγράφηκαν το 2023 στην παγκόσμια αγορά οινοπνευματωδών ποτών ξεκίνησαν από μια ταχεία υποχώρηση της ζήτησης, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε επίπεδο κόστους ζωής εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλες τις βασικές αγορές από πλευράς κατανάλωσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην αμερικανική αγορά σε κάθε κατηγορία αλκοολούχου ποτού η κατανάλωση κατέγραψε πτωτική πορεία πέρυσι, με μοναδική εξαίρεση την τεκίλα και κάποια έτοιμα προς κατανάλωση (ready to drink - rtd) κοκτέιλ. Η τεκίλα, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα είναι το ποτό που θα πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ έως το 2028.

Στην Κίνα, η υποχώρηση της ζήτησης οινοπνευματωδών ποτών έγινε αισθητή σε πολλές κατηγορίες, στη σκιά των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας και ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κινεζική αγορά η κατανάλωση κονιάκ και ουίσκι μέτρησαν απώλειες κατά 3% και 11% αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα των πιο πρόσφατων μελετών της IWSR, οι συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή στην παγκόσμια ποτοποιία αντανακλούν ένα πιο περίπλοκο και αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, στη σκιά των πρωτοφανών πληθωριστικών πιέσεων που ασκήθηκαν στα νοικοκυριά του πλανήτη.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γίνεται ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους και να αναζητήσουν άμεσα νέες ευκαιρίες ανάπτυξης», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Emily Neill, επικεφαλής ερευνών της εταιρείας IWSR.

«Πολύ σημαντικό ρόλο στις διεργασίες της επόμενης μέρας αναμένεται να διαδραματίσουν τόσο η διαφοροποίηση σε επίπεδο κατηγορίας των αλκοολούχων ποτών, όσο και το γεωγραφικό αποτύπωμα. Σήμερα, οι εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν στον δρόμο της καινοτομίας για να κατορθώσουν να επιτύχουν και να ξεχωρίσουν στον διεθνή χάρτη», σχολιάζει επίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Ενισχύεται ο επενδυτικός του ρόλος - Στα σκαριά το sovereign wealth fund

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider