Η Βρετανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε μια φιλορωσική ομάδα όπως την χαρακτήρισε, η οποία ευθύνεται για την προσπάθεια νοθείας του δημοψηφίσματος στην Μολδαβία και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας της, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μολδαβία υπήρξε παλαιότερα τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί καθώς η κυβέρνηση της Μολδαβίας επιταχύνει την προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να απονομιμοποιήσει τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες τελικά κέρδισε η φιλοδυτική πρόεδρος Μάγια Σάντου, και το δημοψήφισμα της 20ής Οκτωβρίου για την ένταξη στην ΕΕ.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.
Οι κυρώσεις κατά της διαφθοράς που επιβλήθηκαν σήμερα στόχευσαν τη μη κυβερνητική οργάνωση Evrazia με έδρα τη Ρωσία, επιβάλλοντας δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών στον όμιλο, την ιδρύτριά του Νέλι Παρουτένκο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ναταλία Παράσκα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα αγνοήσει τις προσπάθειες υπονόμευσης της δημοκρατίας σε χώρες που θεωρεί φίλες και εταίρους.
«Όταν το βρώμικο χρήμα ρέει ελεύθερα, διαβρώνει τη δημόσια εμπιστοσύνη, αποσταθεροποιεί τις οικονομίες και επιτρέπει σε κακόβουλους παράγοντες να υπονομεύουν το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Λάμι στο Reuters.
«Αντιμετωπίζοντας αυτές τις απειλές κατά μέτωπο, υπερασπιζόμαστε τα θεμέλια της δημοκρατικής διακυβέρνησης - θεσμούς τους οποίους οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται και οι οποίοι λογοδοτούν στους κυβερνώντες».
Η Βρετανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση, την παράνομη χρηματοδότηση και την πολιτική υπονόμευση για να υποβαθμίσει τη δημοκρατία στη Μολδαβία.
«Αντιμετωπίζοντας αυτές τις απειλές κατά μέτωπο, υπερασπιζόμαστε τα θεμέλια της δημοκρατικής διακυβέρνησης - θεσμούς τους οποίους οι πολίτες μπορούν να εμπιστεύονται και οι οποίοι λογοδοτούν στους κυβερνώντες».
Η Βρετανία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί παραπληροφόρηση, παράνομη χρηματοδότηση και πολιτική υπονόμευση για να υποβαθμίσει τη δημοκρατία στη Μολδαβία.
Η πρόεδρος Σάντου της Μολδαβίας χαιρέτισε τις κυρώσεις, περιγράφοντάς τες σε ανάρτησή του στο X ως «ένα σαφές μήνυμα ότι η ανατροπή έχει συνέπειες».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι το δίκτυο Evrazia λειτουργούσε από τον ολιγάρχη Ίλαν Σορ. Ο Σορ, ο οποίος ζει στη Ρωσία, είχε υποστεί κυρώσεις από τη Βρετανία το 2022 βάσει κανονισμών κατά της διαφθοράς. Η Evrazia είχε τιμωρηθεί με κυρώσεις από την ΕΕ τον Οκτώβριο.
Η Μολδαβία δήλωσε ότι τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που λειτούργησε ο Σορ, προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις ψήφους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο ίδιος αρνείται τις παραβάσεις.
Οι τελευταίες κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βρετανικής εκστρατείας κατά της διαφθοράς, την οποία οι υπουργοί θεωρούν ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Επίσης, έβαλαν στο στόχαστρο το ζήτημα αυτό στη Γουατεμάλα και τη Γεωργία.
Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στους ηγέτες της «Δικαστικής κλίκας» της Γεωργίας, την οποία περιέγραψε ως «μια ομάδα κομματικοπολιτικών δικαστών που κάνουν κατάχρηση της θέσης τους για να επηρεάσουν τις δικαστικές αποφάσεις και να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου» προς όφελος του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Τα τελευταία χρόνια, το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έχει καταστείλει την αντιπολίτευση και έχει οδηγήσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία και πάλι πιο κοντά στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις της Γουατεμάλας στόχευαν αξιωματούχους που, όπως είπε, προσπάθησαν να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς του προέδρου Μπερνάρντο Αρεβάλο.
Ρώσοι πράκτορες δαπάνησαν 200 εκατ. ευρώ για την νοθεία των εκλογών πέρυσι
Ο πρωθυπουργός ης Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι Ρώσοι πράκτορες δαπάνησαν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 1% του ΑΕΠ της μικρής αυτής φιλοευρωπαϊκής χώρας, στην προσπάθεια τους να εξαγοράσουν ψήφους κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος που διεξήχθησαν πέρυσι.
«Οι πράκτορες του Κρεμλίνου ξεκίνησαν μια μαζική εκστρατεία εξαγοράς ψήφων, δαπανώντας περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ - σχεδόν το 1% του ΑΕΠ της Μολδαβίας - προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντορίν Ριτσάν κατά την διάρκεια ενημέρωσης στο Κισινάου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ