Αν και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε σήμερα την εκκίνηση διαδικασίας αποχώρησής της από αυτό το μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων.
Η ανακοίνωση της αποχώρησης ήρθε με αφορμή την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στη Βουδαπέστη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Δικαστήριο.
«Η Ουγγαρία αποχωρεί από το ΔΠΔ»: Η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήρθε καθώς ο Νετανιάχου περπατούσε πάνω στο κόκκινο χαλί που του έστρωσε ο επί μακρόν σύμμαχός του, Βίκτορ Όρμπαν, υποδεχόμενος με στρατιωτικές τιμές τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο κάστρο της Βούδας.
Ο δεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε προσκαλέσει τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο, μία ημέρα μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του ως υπόπτου για τέλεση εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες ως «πολιτικά κινούμενες» και τροφοδοτούμενες από «αντισημιτισμό».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η απόφασή του βασίζεται στο γεγονός ότι το Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις πολιτικής φύσεως. Πρόκειται για «ένα πολιτικό δικαστήριο, το οποίο έχει χάσει την αμεροληψία του, όπως έδειξαν οι αποφάσεις κατά του Ισραήλ», είπε.
«Πήρες μια γενναία στάση και στάση αρχής και σε ευχαριστώ, Βίκτορ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Όρμπαν, χαιρετίζοντας την απόφαση αποχώρησης της Ουγγαρίας από το ΔΠΔ. Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον Όρμπαν για την κίνησή του «να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον διεφθαρμένο οργανισμό», που «μας στοχοποιεί (σ.σ. το Ισραήλ) ενώ διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο», πρόσθεσε, προβλέποντας ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από το ΔΠΔ.
Ευχαριστίες ήρθαν και από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ που επαίνεσε την Ουγγαρία του Όρμπαν για την «ισχυρή ηθική στάση» της με την αποχώρηση αυτή. «Σας ευχαριστώ, πρωθυπουργέ Βίκτορ Όρμπαν και ευχαριστώ την Ουγγαρία για τη σαφή και ισχυρή ηθική της στάση στο πλευρό στο Ισραήλ και στις αρχές της δικαιοσύνης και της κυριαρχίας!» τόνισε ο Σάαρ με ανάρτησή του, επικρίνοντας το ΔΠΔ για την «προθυμία του να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Ουγγαρία θα έπρεπε να συλλάβει τον Νετανιάχου με την είσοδό του στο ουγγρικό έδαφος και να τον παραδώσει. Ωστόσο η Βουδαπέστη είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου την οποία χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη, κυνική και τελείως απαράδεκτη».
Η Ουγγαρία υπέγραψε την ιδρυτική του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνθήκη το 1999, την επικύρωσε το 2001, αλλά η συμμετοχή της στο ΔΠΔ δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους.
Ο Ορμπαν είχε προϊδεάσει για την έξοδο της Ουγγαρίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά του γενικού εισαγγελέα του Καρίμ Χαν τον Φεβρουάριο. Τότε ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «ήρθε η ώρα για την Ουγγαρία να επανεξετάσει τι κάνει σε έναν διεθνή οργανισμό που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις».
Μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης τον Νοέμβριο του 2024, ο Νετανιάχου επισκέφτηκε τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, αλλά δεν είχε επισκεφτεί μέχρι σήμερα, κανένα κράτος μέλος που τελεί υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.
Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, έχει πλέον 125 μέλη και είναι επιφορτισμένο με τη δίωξη των πιο σοβαρών εγκλημάτων στον κόσμο, όταν οι χώρες δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να το πράξουν οι ίδιες. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, ούτε το Ισραήλ, η Κίνα ή η Μιανμάρ.
Μέχρι σήμερα, μόνο δύο κράτη αποχώρησαν από το Δικαστήριο: το Μπουρούντι και οι Φιλιππίνες.
Παρά την ανακοινωθείσα αποχώρηση της Ουγγαρίας, το Δικαστήριο «επανέλαβε ότι η Ουγγαρία παραμένει υποχρεωμένη να συνεργαστεί», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΠΔ, Φαντί ελ Αμπντάλα έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης, η οποία διαρκεί περίπου ένα χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ