Δέσμη πιθανών μέτρων έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία της καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες αναταράξεις που αναμένεται να προκαλέσει η επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται βραχυπρόθεσμες προτάσεις οικονομικής στήριξης που θα συνοδεύουν σχέδια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς του μπλοκ, όπως ανέφεραν πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει την επιβολή των λεγόμενων «αμοιβαίων δασμών» ώστε να πλήξει αυτό που θεωρεί «αδικία» στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, δηλαδή την ύπαρξη δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, καθώς και μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως οι εγχώριοι κανονισμοί και ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες εισπράττουν φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας του μπλοκ, των ψηφιακών φόρων και των κανονισμών. Από την πλευρά της ΕΕ υποστηρίζει ότι ο ΦΠΑ της είναι ένας δίκαιος φόρος χωρίς διακρίσεις που εφαρμόζεται εξίσου σε εγχώρια και εισαγόμενα αγαθά.
Οποιαδήποτε πιθανά μέτρα στήριξης της ΕΕ θα εξαρτηθούν από το τι θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ένας από τους συνομιλητές.
Σημειώνεται πως τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν τα κέρδη τους, με την απόδοση του 10ετούς να διαπραγματεύεται σταθερά την Τετάρτη στο 2,69% μετά από πτώση έως και το 2,65%. Την ίδια στιγμή, το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του στο 0,4%, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 1,0839 δολάρια.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι ΗΠΑ δεν έχουν δηλώσει το ακριβές πεδίο εφαρμογής των μέτρων, ούτε το επίπεδο δασμών που θα εφαρμόσουν στην ΕΕ, αλλά αξιωματούχοι στο μπλοκ αναμένουν ότι ο συντελεστής θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25%. Οι λεπτομέρειες των σχεδίων παρέμεναν ακόμη σε εκκρεμότητα την Τρίτη, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Ο Τραμπ έχει ήδη κηρύξει ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε σειρά αντίμετρων ύψους έως 26 δισ. ευρώ (28,1 δισ. δολάρια) ως απάντηση στους δασμούς στα μέταλλα, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει άλλους κλαδικούς δασμούς σε προϊόντα όπως η ξυλεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι γενικοί δασμοί 25% στην Ευρώπη θα μειώσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά το πρώτο έτος, ενώ είναι πιθανή πρόσθετη ζημία εάν η ΕΕ προβεί σε αντίποινα. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, μεσοπρόθεσμα κινδυνεύει ακόμη και το 2% της οικονομικής παραγωγής.
Αλλά με τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό να είναι λιγότερο σαφείς, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν δεσμευτεί για κάποιο αποτέλεσμα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τους στις 17 Απριλίου, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στον στόχο του 2%. Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται για το αν θα μειώσουν τα επιτόκια για έβδομη φορά, διατηρώντας την επιλογή της παύσης στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις ενέργειες του Τραμπ λόγω του εμπορικού πλεονάσματος ύψους 92 δισ. ευρώ σε αγαθά με τις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με τη Eurostat. Η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της βρίσκεται ιδιαίτερα στο επίκεντρο, επιτείνοντας τον αγώνα του κλάδου με την επιδείνωση της θέσης της Κίνας και τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, μια γενική αύξηση δασμών κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες θα μπορούσε να πλήξει περίπου το 70% των εμπορικών ροών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα. Εάν οι εξαγωγείς της ΕΕ δεν καταφέρουν να βρουν νέες αγορές, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο το 1,5% έως 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η ΕΕ δεν αναμένεται να ανταποκριθεί αμέσως στους νέους δασμούς, καθώς θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αξιολογήσει πλήρως πού το πάει τελικά ο Τραμπ.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ «έχει πολλά χαρτιά», συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες υπηρεσιών και τεχνολογίας.
Η ΕΕ επεξεργάζεται, παράλληλα, σχέδιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ κατά τομείς, που θα περιλαμβάνει μείωση δικών της δασμών, αμοιβαίες επενδύσεις, καθώς και χαλάρωση ορισμένων κανονισμών και προτύπων.