Eurogroup: Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις για την ένωση των κεφαλαιαγορών

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις για την ένωση των κεφαλαιαγορών
Σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό οι υπουργοί Οικονομικών βάζουν στα τραπέζι την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών και της τραπεζικής ένωσης.

Σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό στον απόηχο των Ευρωεκλογών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βάζουν στο τραπέζι την ανάγκη επιτάχυνσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η ένωση των κεφαλαιαγορών και η τραπεζική ένωση.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν στρέψει την προσοχή τους στην υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου.

«Το συνεχές πολιτικό ενδιαφέρον για αυτό το θέμα αντικατοπτρίζει την κοινή μας αντίληψη ότι πρέπει να αναλάβουμε γρήγορα δράση για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση του μέλλοντος της Ευρώπης, ιδίως της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Ντόναχιου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν μια πρώτη συζήτηση στη συνεδρίαση του Eurogroup του Μαΐου, όπου συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα εργασίας υψηλού επιπέδου. «Αυτό θα μας κάνει να επιστρέφουμε τακτικά στο θέμα, εστιάζοντας με τη σειρά μας στις απαραίτητες κινήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Ντόναχιου αυτό το πρόγραμμα εργασίας έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα περίοδο θεσμικής ανανέωσης, με άμεση εστίαση στην προώθηση της προόδου σε εθνικό επίπεδο, πριν στραφεί στα νομοθετικά μέτρα της ΕΕ μετά το σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πρώτη φάση το βάρος θα δοθεί στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάληψη εθνικών πρωτοβουλιών σε βασικούς θεματικούς τομείς για τη διευκόλυνση της προόδου σε εθνικό επίπεδο με τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στο επίκεντρο και η τραπεζική ένωση

Η ένωση των κεφαλαιαγορών αποτελεί βασικό συμπλήρωμα της τραπεζικής ένωση της Ευρώπης, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Στη δήλωση του Eurogroup για το μέλλον της Τραπεζικής Ένωσης τον Ιούνιο του 2022, ζητήσαμε την ενίσχυση του κοινού πλαισίου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων και τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων (πλαίσιο CMDI) ως άμεσο βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης.

«Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι το Συμβούλιο συμφώνησε πρόσφατα μια διαπραγματευτική εντολή για την αναθεώρηση του πλαισίου CMDI. Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στην περαιτέρω πρόοδο προς την τελική συμφωνία για αυτόν τον σημαντικό φάκελο τους επόμενους μήνες, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ», σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup στην επιστολή του.

Και προσθέτει: «Το Eurogroup θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας βαθύτερης και πιο ανταγωνιστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης τους επόμενους μήνες. Παραμένουμε βαθιά αφοσιωμένοι στην εφαρμογή της δήλωσής μας για το μέλλον της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και στη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της Τραπεζικής μας Ένωσης, εντοπίζοντας πιθανά περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση και ολοκλήρωσή της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider