Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας για φέτος προέβη η UniCredit, από το 1,3% στο 1,9% έναντι 0,6% για την Ευρωζώνη (μετά από το 2% του 2023), διατηρώντας σταθερή την εκτίμηση για το 2025 στο 1,7% (έναντι 1,2% στην Ευρωζώνη).
Όπως αναφέρει ο ιταλικός οίκος, «η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο εξέπληξε θετικά, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, από 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στην ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων και τη σταθερή ανάκαμψη των ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων, ιδίως σε μηχανήματα και εξοπλισμό, μετά από τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα υποχώρησης».
Το τελευταίο σημείο είναι άκρως ενθαρρυντικό καθώς σηματοδοτεί ότι η ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων μετριάζουν τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και της επιδείνωσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Η Tullia Bucco, οικονομολόγος του ιταλικού οίκου που καλύπτει σε επίπεδο ανάλυσης την Ελλάδα, αναμένει τη διατήρηση αυτού του μοτίβου, που θα συνεχίσει να προσφέρει ώθηση στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και στο 1,6% το 2025, με το δείκτη δημόσιου χρέους να αποκλιμακώνεται στο 154,2% φέτος και στο 148,5% το 2025, από 161,9% πέρυσι. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7% φέτος, προτού υποχωρήσει ελαφρώς το 2025 στο 5,8%.
Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί με σταθερό ρυθμό, όπως το 2023, χάρη στην ισχυρή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή και η αγορά εργασίας, αν και ρίχνει ρυθμούς, παραμένει αρκετά ισχυρή. Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται επομένως να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρηθεί σε καθοδική τροχιά μέχρι τα τέλη του έτους, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών ενέργειας και των τροφίμων, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει πιο σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού στο σκέλος των υπηρεσιών, ο οποίος αντανακλά εν μέρει τις προηγούμενες αυξήσεις μισθών.
Ως προς το πολιτικό σκέλος, ο ιταλικός οίκος επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα που έλαβε το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ αν και ήρθε πρώτη, έχασε 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ακροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν περίπου το 20% των ψήφων, υποδηλώνοντας τη σημαντική στροφή μέρους του εκλογικού σώματος προς το ακροδεξιά φάσμα της πολιτικής. «Οι κύριες αλλαγές του υπουργικού συμβουλίου αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού ως προς τις πολιτικές του κόστους ζωής και της εργασίας και υποδεικνύουν μια πιθανή αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής», όπως σημειώνει η Bucco.
Ανδρ. Βελ.