Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Τα ανοιχτά μέτωπα και τι δείχνει το οικονομικό κλίμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Τα ανοιχτά μέτωπα και τι δείχνει το οικονομικό κλίμα
Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες αφού το 58% των νοικοκυριών αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Η πορεία του πληθωρισμού και το κύμα των ανατιμήσεων που φαίνεται ότι μετατοπίζεται από τα τρόφιμα στις υπηρεσίες, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τις Ευρωεκλογές, η διαπραγμάτευση για τους νέους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών και βέβαια οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι μερικά από τα κρίσιμα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του 2024.

Πρώτο θέμα η ακρίβεια

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat δείχνουν μια παγίωση των τιμών τροφίμων στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, με τη χώρα μας να εμφανίζει τον Ιούνιο τη δεύτερη μικρότερη αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, στο 1,3%. Από την άλλη το κύμα των ανατιμήσεων φαίνεται να μετατοπίζεται στις υπηρεσίες με τις τιμές να καταγράφουν σημαντική αύξηση της τάξης του 4,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει το ΙΟΒΕ στην τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας, ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης. Πάντως το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τους πολίτες αφού το 58% των νοικοκυριών αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Οι ελπίδες στον τουρισμό

Γενικά όμως η μείωση της ανεργίας και τα έως τώρα στοιχεία για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα συνεισφέρει με αισιόδοξες προοπτικές όχι μόνο στους πιο στενούς τουριστικούς κλάδους αλλά και σε όσους συσχετίζονται με αυτούς ευρύτερα στην οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αν, και συνολικά το οικονομικό κλίμα εξασθένησε οριακά τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,6 μονάδες από 111,0 μονάδες που ήταν τον Μάιο, οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών ενισχύονται.

«Η θερινή περίοδος ήδη δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού και προσδοκίες πως συνολικά η επίδραση σε διάφορους κλάδους στα εισοδήματα και την απασχόληση θα είναι έντονα θετική», σχολιάζει το ΙΟΒΕ.

Ενισχύεται οριακά η μεταποίηση

Σε πορεία σταθερής ανάκαμψης βρίσκεται και ο μεταποιητικός τομέας με τον εποχικά προσαρµοσµένο δείκτης υπευθύνων προµηθειών της S&P Global για τον τοµέα µεταποίησης στην Ελλάδα να κλείνει στις 54 µονάδες τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας σταθερή ανάκαµψη του ελληνικού µεταποιητικού τοµέα στα µέσα του έτους (σ.σ. οι 50 μονάδες χωρίζουν την ανάπτυξη από την υποχώρηση).

Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, κάτι το οποίο κάνει τη συνέχεια εξαιρετικά αβέβαιη. Ο ρυθμός βελτίωσης του δείκτη ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2023, ενώ η αύξηση των παραγγελιών αν και παρέμεινε έντονη στο πλαίσιο των ιστορικών δεδοµένων είχε το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες που προορίζονται για εξαγωγές αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, αν και ο ρυθμός αύξησης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023.

Τι θα κρίνει τη συνέχεια

Το οικονομικό κλίμα – βασικός πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας –επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς, όπως αναλύει το ΙΟΒΕ, είναι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν αύξηση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα. «Στη χώρα μας επηρέασαν το πολιτικό περιβάλλον, οδηγώντας και σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αν και σχετικά περιορισμένης κλίμακας», σχολιάζει το ΙΟΒΕ προσθέτοντας πως «οι όποιες επιδράσεις στην οικονομική πολιτική αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο».

Όμως κατά τους επόμενους μήνες το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί κατά βάση από το ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων όπως και των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Σε αυτό το πεδίο τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν σταθερά απαισιόδοξα, αν και στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ιουνίου οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες ήταν περισσότερο αισιόδοξες σε σχέση με τον Μάιο. Από την άλλη, πιο απαισιόδοξες ήταν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider