ΕΕ: Από αύριο οι δασμοί στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητα οχήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Από αύριο οι δασμοί στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητα οχήματα
Θα υπάρξει ωστόσο ένα παράθυρο τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων οι δασμοί θα είναι μόνο προσωρινοί,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει από αύριο το πρωί δασμούς έως 37,6% στις εισαγωγές κατασκευασμένων στην Κίνα ηλεκτρικών οχημάτων, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ, αυξάνοντας τις εμπορικές εντάσεις με το Πεκίνο.

Θα υπάρξει ωστόσο ένα παράθυρο τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων οι δασμοί θα είναι μόνο προσωρινοί, και αναμένεται ότι στο διάστημα αυτό θα συνεχισθούν οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά τους 4 μήνες, οι οριστικοί δασμοί θα ισχύσουν για πέντε χρόνια.

Οι προσωρινοί δασμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από 17,4% ως 37,6% χωρίς αναδρομική ισχύ είναι σχεδιασμένοι για να εμποδίσουν, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να κατακλυσθεί η ΕΕ με φτηνά ηλεκτροκίνητα οχήματα κατασκευασμένα με κρατικές επιδοτήσεις.

Το ύψος των δασμών είναι σχεδόν ακριβώς αυτό που είχε ανακοινωθεί από την Επιτροπή στις 12 Ιουνίου.

Το Πεκίνο έχει δηλώσει πως θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κίνας.

Η αντίδραση της Κίνας

Το κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα την επιβολή από τις Βρυξέλλες επιπλέον αντισταθμιστικών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που έρχονται από την Κίνα, λέγοντας ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά» σε ένα «μέτρο προστατευτισμού» που έχει ως κίνητρο «πολιτικούς παράγοντες».

Ο οργανισμός χαιρέτισε εντούτοις στην ανακοίνωσή του τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, λέγοντας πως ελπίζει να βρεθεί «μια λύση το συντομότερο δυνατόν» ώστε η ΕΕ να μην οριστικοποιήσει το Νοέμβριο αυτούς τους επιπλέον δασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην κατάπαυση πυρός

Ρωσία: Νέο κάλεσμα Πούτιν για μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη»

Εκλογικές ασκήσεις ισορροπίας για την Κάμαλα Χάρις

gazzetta
gazzetta reader insider insider