Τι ξημερώνει στη γαλλική οικονομία μετά τις τελικές κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ξημερώνει στη γαλλική οικονομία μετά τις τελικές κάλπες
Βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά για τη γαλλική οικονομία, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές φαίνεται να «σκοτεινιάζουν» μετά το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις δεύτερες και τελικές κάλπες, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά για τη γαλλική οικονομία, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές φαίνεται να «σκοτεινιάζουν» μετά το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις δεύτερες και τελικές κάλπες, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ευθυγραμμίστηκαν σε γενικές γραμμές με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν να διεκδικεί το υψηλότερο ποσοστό (33% και άνω). Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου υποδηλώνουν ότι ένα πολιτικό status quo και μια πλειοψηφία από τον αριστερό συνασπισμό καθίστανται εξαιρετικά απίθανα. Επομένως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο σχετικά εκλογικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον δεύτερο γύρο είναι είτε ένα κατακερσματισμένο κοινοβούλιο είτε μια απόλυτη πλειοψηφία για τον «Εθνικό Συναγερμό» της Λεπέν.

Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο είναι πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2024. «Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο πιθανότατα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει κανένα μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι τα τέλη του έτους (κάτι που συνεπάγεται μια μικρή δημοσιονομική απόκλιση σε σχέση με την πάγια ευρωπαϊκή γραμμή), ενώ θα περιμέναμε από μια κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού να επιτύχει άμεση μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια χωρίς να αντισταθμίσει το συγκεκριμένο μέτρο ώστε να κρατήσει τα έσοδα», αναφέρουν οι αναλυτές.

Όσον αφορά τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2025, ο οίκος θα ανέμενε από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο να συμβιβαστεί και να είναι σχεδόν συνεπές με τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ μια κυβέρνηση πλειοψηφίας του κόμματος Λεπέν, να επιτύχει κάπως μια μικρότερη μείωση του ελλείμματος.

Γενικότερα, οι επιπτώσεις των εκλογών για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη είναι διφορούμενες, καθώς μια μικρή ώθηση στη δημοσιονομική πολιτική πιθανότατα θα αντισταθμιζόταν σε μεγάλο βαθμό από την οπισθοδρόμηση από τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αυξημένη αβεβαιότητα σε επίπεδο πολιτικής. Οι επιπτώσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι πιθανώς αρνητικές σε σχέση με το status quo, καθώς κανένα από τα δύο δυνητικά εκλογικά αποτελέσματα δεν θα οδηγούσε στην εφαρμογή περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η προτεινόμενη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα του κλάδου ενέργειας από τον «Εθνικό Συναγερμό» θα επιβάρυνε «μηχανικά» τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά οι προτάσεις του κόμματος για τον ανταγωνισμό και την πολιτική μετανάστευσης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο επίμονες πιέσεις στο δομικό πληθωρισμό.

Από τη μεριά της, η Citi παρουσίασε μια σειρά εκλογικών σεναρίων και τον αντίκτυπο που θα έχουν στα spreads.

- Gridlock: Το να προκύψει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο στο οποίο ούτε η ακροδεξιά ούτε η ενωμένη αριστερά ούτε οι κεντρώοι του Μακρόν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία το spread μεταξύ γαλλικού δεκαετούς και Bund μπορεί να κινηθεί μεταξύ 60-65 μ.β ή 70-75 μ.β (μεσοπρόθεσμα). Το πρώτο αφορά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από κεντρώο πρόσωπο ή τεχνοκράτη και το δεύτερο από τον Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μια υποχώρηση στις 60-65 μ.β.

- Απόλυτη πλειοψηφία από το κόμμα της Λεπέν: Εάν το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού κινηθεί πιο συντηρητικά εφαρμόζοντας ένα μέρος της πολιτικής του ατζέντα τότε το spread θα κινηθεί ανοδικά προς τη ζώνη των 75-80 μ.β, αλλά μπορεί να φτάσει στις 100-105 μ.β αν η Λεπέν δώσει γραμμή για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που είχε εξαγγείλει και ανοίγοντας «πόλεμο» με την Κομισιόν. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μια υποχώρηση στις 70-75 μ.β.

- Πλειοψηφία από το κέντρο: Η επίτευξη μιας πλειοψηφίας από τους κεντρώους αποτελεί το πιο ευνοϊκό σενάριο για τα spreads στα γαλλικά ομόλογα, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στις 55-60 μονάδες σε μεσοπρόθεσμη βάση.Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μια υποχώρηση στις 50-55 μ.β.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider