ΥΠΕΘΟ: Στο τραπέζι δαπάνες και νέα μέτρα στήριξης – Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» και οι «κόφτες»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΘΟ: Στο τραπέζι δαπάνες και νέα μέτρα στήριξης – Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» και οι «κόφτες»
Δύο κρίσιμοι «λογαριασμοί» θα καθορίσουν το χώρο για επιπλέον παρεμβάσεις φέτος και του χρόνου. Προβλέψεις για τις δαπάνες και τα έσοδα ζητά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μπορεί οι περισσότεροι να ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές, όμως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζονται οι υπολογισμοί, καθώς θα πρέπει να καθοριστούν δύο πολύ βασικοί λογαριασμοί για να φανεί το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα για νέα μέτρα στήριξης. Και όλα αυτά ενόψει του προϋπολογισμού του 2025, του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο αλλά και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Ο ένας λογαριασμός είναι ο φετινός που όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής εμφανίζει για άλλη μια χρονιά αυξημένα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους. Ο άλλος είναι ο λογαριασμός του 2025, που είναι η πρώτη χρονιά στην οποία θα εφαρμόζονται και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες βάσει της αύξησης των πρωτογενών δαπανών.

Αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις οποίες συνομίλησε το insider.gr αν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον παρεμβάσεις ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα όπως το στεγαστικό, το δημογραφικό και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα στήριξης φέτος. Και αυτό γιατί όπως σημειώνουν από τη μια δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη ασφαλές συμπέρασμα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και από την άλλη πως, όπως φάνηκε και πέρσι με τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι ακόμη νωρίς για να παρθούν αποφάσεις καθώς μένουν ακόμη έξι μήνες για το τέλος της χρονιάς και μέχρι τότε πολλά απρόοπτα μπορούν να συμβούν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμη πως όπως φαίνεται μέχρι στιγμής νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται μόνο αν βρεθούν πρόσθετοι πόροι, όπως έγινε με την επιβολή μιας ακόμη έκτακτης εισφοράς των «υπερκερδών» των εταιρειών διύλισης που θα χρηματοδοτήσει κατά βάση την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, φέτος είναι η τελευταία χρόνια που υπάρχει η δυνατότητα… διανομής με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος» των όποιων επιπλέον έναντι του στόχου του προϋπολογισμού φορολογικών εσόδων προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες χρονιές. Και αυτό γιατί με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο σχεδιασμός γίνεται σε επίπεδο τετραετίας και πλέον θα υπάρχει «κόφτης» στην ετήσια αύξηση των πρωτογενών δαπανών που για τη χώρα μας υπολογίζεται στο 3%, ανεξαρτήτως της υπέρβασης των εσόδων.

Με λίγα λόγια, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, από το 2025 και έπειτα νέα μέτρα στήριξης θα μπορούν να λαμβάνονται μόνο αν επιβάλλονται νέοι φόροι που θα εξασφαλίζουν σταθερά και προβλεπόμενα επιπλέον έσοδα. Και αυτό γιατί τα όποια έκτακτα αυξημένα έσοδα που μπορεί να παρουσιάζονται στις χρονιές που η οικονομία πάει καλά θα μένουν στον «κουμπαρά» για να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες τις χρονιές που η οικονομία δεν πάει καλά.

«Μπλοκάκι» για τις δαπάνες

Όλα ξεκινούν από τις δαπάνες λοιπόν και ήδη με εγκύκλιο του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά υπουργεία και φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να στείλουν μέχρι το τέλος του μήνα τις προβλέψεις τους για τις δαπάνες και τα έσοδα των επόμενων ετών. Από αυτές τις προβλέψεις θα φανεί και το αν θα υπάρξει χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης στον προϋπολογισμό του 2025, πέρα των παρεμβάσεων κοινωνικής πολιτικής, κόστους περίπου 880 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider