Μία ακτινογραφία της έλλειψης αποθεμάτων νερού που πλήττει τα ελληνικά νησιά, εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν όπου αναμένεται να υποδεχτούν αριθμό ρεκόρ επισκεπτών, παρουσιάζει το Reuters. Ειδικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στερέψει και στα άδεια πηγάδια άρδευσης έχει εισχωρήσει θαλασσινό νερό βλάπτοντας την πολύ σημαντική για το νησί, καλλιέργεια πατάτας.
Στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στο γέμισμα πισίνων, ενώ στη Θάσο αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης που θα κάνει πόσιμο το θαλασσινό νερό. Είναι γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες ελάχιστες έως καθόλου βροχοπτώσεις. «Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Νάξο, τα επιφανειακά αποθέματά μας σε νερό είναι μηδαμινά», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.
Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό πλούτο, τις απάτητες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με υψηλότερες θερμοκρασίες, απρόβλεπτες καταιγίδες και καταστροφικές πυρκαγιές, απειλούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και συνεπώς το μέλλον του τουριστικού τομέα που αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας.
Η συγκεκριμένη χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς εκτός του ότι καταγράφηκε ο πιο θερμός χειμώνας στην ιστορία της χώρας, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, και μάλιστα ορισμένες ξέσπασαν σε περιοχές όπου υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Βρετανού τηλεοπτικού παρουσιαστή Michael Mosley, έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα στο κύμα καύσωνα που έπληξε τη χώρα.
Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση. «Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόσουμε πρόληψη και ετοιμότητα», δήλωσε ο Τορέτι.
Προβλήματα στις καλλιέργειες
Στη Νάξο που αποτελεί από τα πιο «ξηρά» νησιά του Αιγαίου, η έλλειψη νερού είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά χρήσιμου νερού, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περσινής στάθμης και ισοδυναμεί με μερικές δεκάδες ολυμπιακές πισίνες.
Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται θαλασσινό νερό και το καθιστούν ασφαλές για πόση με τις οποίες θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νάξου.
Ωστόσο, οι αγρότες δεν θα λάβουν μερίδιο από αυτό το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασιστούν σε πηγάδια που έχουν «μολυνθεί» με θαλασσινό νερό. Αγρότες δήλωσαν στο Reuters, ότι αυτό συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.
Δεν επαρκούν οι μονάδες αφαλάτωσης
Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειές τους σε νερό με τη χρήση αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη στις μονάδες αυτό το καλοκαίρι λόγω αυξημένης ζήτησης.
Στη Θάσο, που διαθέτει περισσότερο πράσινο από την βραχώδη Νάξο, οι υπάρχει πρόθεση για αγορά μονάδας αφαλάτωσης για μελλοντική χρήση.
Η ελληνική εταιρεία Sychem δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών για φέτος, λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και πίεσης του χρόνου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής.
«Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», ανέφερε τέλος.