Bloomberg: Η ΕΚΤ θα «πάρει τον χρόνο της» με τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΚΤ θα «πάρει τον χρόνο της» με τα επιτόκια
Μετά την πρώτη μείωση κατά 0,25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, η ΕΚΤ κάνει «ένα βήμα πίσω» στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης.

Μία μετριοπαθή προσέγγιση ως προς την μείωση των επιτοκίων πρόκειται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς η πολιτική αστάθεια φέρνει νέους κινδύνους στην πορεία «επιστροφής» του πληθωρισμού στο 2%, εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Μετά την πρώτη μείωση κατά 0,25 μονάδες βάσης που προέβησαν τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι είναι πιθανόν να κάνουν «ένα βήμα πίσω» στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Συμπληρωματική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία μία ανά τρίμηνο, έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 2,5% σε διάστημα ενός έτους.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αντανακλά την δυσκολία πρόβλεψης οικονομικών παγίδων. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη μετά από πολύμηνη ύφεση έχει αρχίσει να υποχωρεί. Εν τω μεταξύ, οι εκλογές στις ΗΠΑ, αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάζουν τα πάντα, από τις κρατικές δαπάνες μέχρι και το εμπόριο.

Για τους αναλυτές, οι επικείμενες εκλογές και το ενδεχόμενο μίας νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρώπης, ενώ η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει ξυπνήσει μνήμες από την κρίση δημόσιου χρέους της περασμένης δεκαετίας.

Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, παρά επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους να αποφασίζουν ανάλογα με τα στοιχεία που προκύπτουν. Συγκεκριμένα, επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν θεωρεί ότι η συνάντηση του Ιουλίου είναι μία καλή ευκαιρία για απολογισμό.

«Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βιασύνη στην μείωση των επιτοκίων στην παρούσα φάση. Συνεπώς η ΕΚΤ θα παραμείνει στην πολιτική της εξάρτησης από τα δεδομένα και θα αποφύγει - όπως πρέπει να κάνει- να υποδείξει οτιδήποτε για το μέλλον», δηλώνει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider