Ξεκινά η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 230 εκατ. το συνολικό ποσό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών – Στα 230 εκατ. το συνολικό ποσό
Στο ΥΠΕΝ από τη ΡΑΑΕΥ τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει κάθε πάροχος, με κοινοποίηση των ενημερωτικών και στις εταιρείες. Επόμενο βήμα ο καταλογισμός τους, με άμεση είσπραξη του 60% μέσω του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και του υπόλοιπου 40% σε μεταγενέστερο χρόνο. Στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την εξόφληση μέρους των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

Ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός από τη ΡΑΑΕΥ των υπερεσόδων των προμηθευτών, με τη Ρυθμιστική Αρχή να έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ και τους παρόχους το ποσό που προκύπτει ότι θα πρέπει να καταβάλει κάθε εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός «λογαριασμός» αθροίζει ποσά της τάξης των 230 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κρίνεται ότι υπερέβησαν το εύλογο κέρδος των παρόχων από τη δραστηριοποίησή τους στη λιανική αγορά.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, οι υπολογισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής κατέληγαν σε μία συνολική έκτακτη εισφορά που κινείται στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται σε λάθος στα στοιχεία που είχε προσκομίσει μία από τις εταιρείες. Το λάθος επιβεβαιώθηκε από τη ΡΑΑΕΥ, με συνέπεια να γίνει ο επανυπολογισμός με βάση τα επικαιροποιημένα (και σωστά) στοιχεία.

Στην αποστολή των ενημερωτικών από τη Ρυθμιστική Αρχή είχε αναφερθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης της «μίνι» ενεργειακής κρίσης, με προεξάρχουσα παρέμβαση την παροχή επιδότησης τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.

Πρώτος «σταθμός» το ΤΕΜ

Το επόμενο βήμα είναι να δρομολογηθεί ο καταλογισμός της έκτακτης εισφοράς, ο οποίος θα γίνει με την έκδοση των τιμολογίων από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να «ενεργοποιηθεί» η είσπραξή τους μέσω του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται να ανακτηθεί άμεσα από τις εταιρείες το 60%. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί μετά την οριστική εκκαθάριση, που θα γίνει σε επόμενη φάση.

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η επιχείρηση έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ρεύματος. Τα ποσά θα «οδεύσουν» σε πρώτη φάση στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συντριπτική πλειονότητα να αξιοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς την επιχείρηση κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

«Στο κάδρο» 17 μήνες

Όπως έχει γράψει το insider.gr, σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές μέχρι το τέλος του 2023 και από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα έκτακτα τιμολόγια ρεύματος. Τους εν λόγω 17 μήνες, οι πάροχοι ανακοίνωναν στις 20 κάθε μήνα τις ονομαστικές χρεώσεις που ίσχυαν τον επόμενο μήνα.

Έτσι, πρόκειται να ανακτηθούν τα υπερβολικά έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, στην περίπτωση που οι τιμές οι οποίες ανακοίνωναν κάποιο μήνα ήταν αρκετά υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία κινούνταν τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές και, κατά συνέπεια, αρκετά υψηλότερα από τα κόστη τους.

Επομένως, ως υπερέσοδα ενός προμηθευτή κάποιον μήνα θεωρούνται τα ποσά που τυχόν αυτός αποκόμισε μέσω της χρέωσης με την οποία τιμολόγησε τους πελάτες του και τα οποία υπερβαίνουν τα κόστη του, συνυπολογίζοντας το εύλογο ποσοστό κέρδους. Όπως είναι φυσικό, αν τα ποσά που συγκέντρωσε ήταν μικρότερα από τον συγκεκριμένο «πήχυ» (δηλαδή είχε ζημία), τότε το προς ανάκτηση ποσό για τον συγκεκριμένο μήνα λογίζεται μηδενικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider