Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού
Αμετάβλητο διατήρησε η Federal Reserve το βασικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν.

Αμετάβλητο διατήρησε η Federal Reserve το βασικό της επιτόκιο, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στο επίπεδο-στόχο, αντίληψη που θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

Παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 5,25-5,5%.

Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να δηλώσουν ξεκάθαρα πως επίκειται άμεσα μια μείωση των επιτοκίων, επιλέγοντας να διατηρήσουν στην ανακοίνωσή τους μια «γλώσσα» που μετέφερε ξανά τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνθήκες, αν και με σημειωμένη πρόοδο. Επανέλαβαν επίσης πως χρειάζεται να δουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο προτού ψηφίσουν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της απασχόλησης και του πληθωρισμού παραμένουν πιο καλά ισορροπημένοι», ανέφερε η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μετά τη συνεδρίαση, σε μια ελαφρά αναβάθμιση της διατύπωσης σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις.

«Ο πληθωρισμός κινήθηκε πτωτικά τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος», αναφέρει εξάλλου η ανακοίνωση. «Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής για τον πληθωρισμό».

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι διαπίστωναν μόνο «μέτρια» πρόοδο στην αποκλιμάκωση των τιμών που πριν από δύο χρόνια είχαν αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1980. Σε εκείνη την ανακοίνωση ο πληθωρισμός χαρακτηριζόταν σκέτο «αυξημένος» σε αντίθεση με τη σημερινή που τον αναφέρει ως «κάπως αυξημένο».

Η απόφαση για τη διατήρηση του επιτοκίου στο εύρος του 5,25 - 5,5% ήταν ομόφωνο. Το επιτόκιο, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών, παρέμεινε έκει όλο τον προηγούμενο χρόνο, ως αποτέλεσμα των 11 αυξήσεων που είχαν στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η σημερινή απόφαση της Fed στρέφει όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου, οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ψηφίσουν ξανά για τα επιτόκια. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως μια μείωση του κόστους δανεισμού σε εκείνη τη συνεδρίαση και στη συνέχεια άλλες μία ή δύο μειώσεις έως τα τέλη του έτους, σε μία αλλαγή στάσης καθότι μόλις πριν από δύο μήνες δεν προβλεπόταν καμία απολύτως κίνηση το 2024.

Μάλιστα, με την ανεργία σε υψηλό έτους, στο 4,1% τον Ιούνιο, ορισμένοι οικονομολόγοι διερωτώνται μήπως μία κίνηση μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου σημάνει υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση. Η οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους με τα σημερινά υψηλά επιτόκια, ενώ ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed, είναι μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο του 2% από το απόγειο του 7,1%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, λέει ότι μία ή δύο μειώσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο είναι τώρα πιο πιθανές, καθότι έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών από τον παρατεταμένο πληθωρισμό. Οι προοπτικές ωστόσο παραμένουν αβέβαιες όσον αφορά στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει ανατροπή ανά πάσα στιγμή στο σημερινό έκρυθμο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider