Μιναγιώτικο Φράγμα: Δημοπράτηση της ΒΙΙ Φάσης για το έργο 98,5 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μιναγιώτικο Φράγμα: Δημοπράτηση της ΒΙΙ Φάσης για το έργο 98,5 εκατ. ευρώ
Είναι το πρώτο από τα 7 έργα του ΥΔΩΡ 2.0 που περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλου φράγματος και το πέμπτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ/

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ κο Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δημοσιεύθηκε η ΒΙΙ Φάση του Διεθνούς διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών) με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 17η Σεπτεμβρίου 2024 για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου».

Είναι το πρώτο από τα 7 έργα του ΥΔΩΡ 2.0 που περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλου φράγματος και το πέμπτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ (μετά τα έργα: 1.Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού και 2. Αρδευτικό Δίκτυο Αλμωπαίου 3. Αρδευτικό Δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας- Ορφανά Ν. Καρδίτσας 4.Μεταφορά και διανομή Νερού από τον ποταμό Νέστο στην Πεδιάδα της Ξάνθης) που δημοπρατείται.

Το αντικείμενο της Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση, φύλαξη, ασφάλιση και λειτουργία του Φράγματος Μιναγιώτικου μέσω ΣΔΙΤ προϋπολογισμού κατασκευής 98.500.000 (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 29.550.000 € θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βρίσκεται εντός της γεωγραφικής αρμοδιότητας των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα ειδικότερα έργα αφορούν στα ακόλουθα :

-Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου

– Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με τουλάχιστον 3.500 ωφελούμενους αγρότες, των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:

* Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας& Φοινίκης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης

* Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας & Αμπελακίων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Πύλου

* Μηλίτσης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αιπείας.

Επίσης προβλέπεται η εξασφάλιση ύδρευσης των οικισμών που τροφοδοτούνται από το υδραγωγείο Λαχαναδας ήτοι Λαχανάδα και Φοινικούντα π. Δήμου Πύλου Νέστωρος, Μηλίτσα, Γιανουκακέικα, Βλασαίικα του Δήμου Μεσσήνης.

Το Α΄ Τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει τα έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, το Αντλιοστάσιο Α-1, τους αγωγούς προσαγωγής έως τη Δεξαμενή Δ-1, τη Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει τη ζώνη 18.810 στρεμμάτων και το δίκτυο άρδευσης της ζώνης 1, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Ένα μεγάλο, εμβληματικό έργο με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την αγροτική παραγωγή όσο και την προστασία του περιβάλλοντος μπαίνει οριστικά σε μια σταθερή τροχιά υλοποίησης. Με την ολοκλήρωση του Μιναγιώτικου Φράγματος θα αντιμετωπιστεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης πολλών οικισμών της Μεσσηνίας, ενώ επιλύεται με μόνιμο τρόπο ένα διαχρονικό πρόβλημα για την άρδευση 35.000 στρεμμάτων καλλιεργητικών εκτάσεων σε μια από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών / ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης δήλωσε πως: «Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στην Πελοπόννησο που μαστίζεται από έλλειψη νερού.

Με το έργο ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 που θα ξεκινήσουν στην Πύλο και στην Μεσσήνη της ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών εξασφαλίζεται η άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων.

Επίσης παρουσιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα με απώτερα οφέλη:

1. την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με την παροχή νέων ποσοτήτων νερού,

2. την ορθολογικότερη χρήση του νερού με την μείωση των απωλειών και την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων

3. τις νέες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.

4. την κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων και την μείωση των εκπομπών αερίων με τη στροφή σε πιο φυσικά προς το περιβάλλον μέσα προμήθειας και διανομής νερού

5. την Διασφάλιση προστασίας έναντι κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων

6. την Ευόδωση των προσπαθειών για τα έργα, μετά από δεκαετίες από την έγκριση της Προκαταρκτικών και Οριστικών Μελετών.

7. Εξασφάλιση ύδρευσης των οικισμών που τροφοδοτούνται από το υδραγωγείο Λαχανάδας.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Δημήτρης Πτωχός δήλωσε τα εξής: «Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς επιτάχυνε την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στον αρδευτικό τομέα, δίνοντας νέα πνοή στις περιοχές μας και αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την τρέχουσα εξέλιξη.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το νερό και η διαχείρισή του αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Είναι θεμελιώδους σημασίας να εξασφαλίσουμε την επάρκεια και την ποιότητα του νερού για τις ανάγκες των αγροτών και των κατοίκων μας.

Η υλοποίηση του φράγματος αυτού όχι μόνο θα στηρίξει την τοπική γεωργία, αλλά θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider