Ένα βήμα πιο κοντά στην γραμμή εκκίνησης μπήκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), καθώς χθες υπεγράφη η σύμβαση με την οποία ανατίθεται στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ η ωρίμανση του διαγωνισμού.
Η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπρατησης του και να διενεργήσει το διαγωνισμό μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει την επένδυση, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τη συμβολή του δημοσίου να υπολογίζεται έως τα 120 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/3 της επένδυσης. Αυτή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο σχεδιασμός του Υπερταμείου, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκει η ΔΕΘ – Helexpo, προβλέπει την παραχώρηση για 35 χρόνια του ιστορικού ακινήτου που στεγάζει τη Διεθνή Έκθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων. Κατά την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να του παραχωρείται ο χώρος, σύμφωνα με ένα συμφωνημένο μοντέλο συνεργασίας.
Βάσει του master plan και του αρχιτεκτονικού σχεδίου που κέρδισε τον σχετικό ανοιχτό διαγωνισμό η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την τωρινή. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση μιας συνολικής έκταση 160 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα με στεγασμένους χώρους που θα φτάνουν τα 60 στρέμματα. Μόνο το Hall 1 που θα είναι και το μεγαλύτερο περίπτερο θα έχει 22 στρέμματα στεγασμένων χώρων, ενώ το περίπτερο που θα αντικαταστήσει το «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο θα έχει συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους. Στην ΒΔ πλευρά της έκτασης θα αναπτυχθεί ακίνητο που θα στεγάζει το επιχειρηματικό κέντρο με εμπορικούς χώρους και ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Από την τωρινή εικόνα, οι μόνες εγκαταστάσεις που θα παραμείνουν στον χώρο είναι το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί Ντε Σπορ), το MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ο πύργος του ΟΤΕ και το περίπτερο της πρώην Esso Pappas, το οποίο αποφασίστηκε να διατηρηθεί ως μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ΔΕΘ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο της εκθεσιακής δραστηριότητας, όπως και οι εμβληματικές Εκθέσεις ΔΕΘ και AGROTICA θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται, παράλληλα με το κατασκευαστικό έργο.