Τι περιμένουμε από την κρίσιμη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουμε από την κρίσιμη ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole
Τζερόμ Πάουελ / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Οι αγορές αναμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα από τον Τζερόμ Πάουελ ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Θα το στείλει όμως;

Μια σημαντική ομιλία σε μια κρίσιμη στιγμή για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve αναμένεται να δώσει την Παρασκευή ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Η τοποθέτηση του Πάουελ στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο, στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, θα μπει στο «μικροσκόπιο» των αγορών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το εάν η Fed σχεδιάζει πράγματι να ρίξει το βασικό της επιτόκιο από το υψηλό των τελευταίων 25 ετών στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως ευρέως αναμένεται. Θα αναζητήσουν επίσης hints για το πώς θα κινηθεί η Fed στη συνέχεια.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, που οι αξιωματούχοι της Fed στρέφουν την προσοχή τους, από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, στην αποφυγή της αύξησης της ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι αποστολή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι να έχει υπό έλεγχο, τόσο τον πληθωρισμό, όσο και την ανεργία.

Η κίνηση του Σεπτεμβρίου

Εάν η Fed κάνει την κίνηση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θα είναι η πρώτη φορά που μειώνει τα επιτόκια από το 2020, όταν τα είχε φέρει κοντά στο μηδέν για να δώσει «πνοή» στην οικονομία μετά το ξέσπασμα της covid-19. Η Fed ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσει την απότομη έκρηξη του πληθωρισμού. Η άνοδος των επιτοκίων άσκησε ανοδική πίεση στο κόστος των στεγαστικών δανείων, στις πιστωτικές κάρτες, στα δάνεια αυτοκινήτων και σε άλλους τύπους δανείων, σε μια προσπάθεια της Fed να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, αποθαρρύνοντας τον δανεισμό και την κατανάλωση.

Με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει τώρα κοντά στο επίπεδο-στόχο της Fed του 2% και την αγορά εργασίας να δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης, οι αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Τι πιστεύει ο Πάουελ για τα οικονομικά στοιχεία

Η ομιλία θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες στις αγορές να «ζυγίσουν» πώς σκέφτεται ο Πάουελ σχετικά τα οικονομικά δεδομένα που είδαν πρόσφατα τος φως της δημοσιότητας.

Το outlook της οικονομίας μπήκε σε «τρενάκι του λούνα παρκ» από την τελευταία φορά που ο Πρόεδρος της Fed έκανε δημοσίως σχόλια τον Ιούλιο. Στις αρχές Αυγούστου, μια πρόσφατη παρτίδα οικονομικών στοιχείων έδειξε ότι η ανεργία αυξάνεται και η μεταποίηση επιβραδύνθηκε, εγείροντας φόβους ότι η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση. Αργότερα μέσα στον μήνα, τα στοιχεία για επιβράδυνση του πληθωρισμού και επιτάχυνση των δαπανών λιανικής έστειλαν το αντίθετο μήνυμα.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Πάουελ θα στείλει «σήμα» ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο «βρίσκεται στο τραπέζι», επιβεβαιώνοντας όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο.

«Αναμένουμε από τον Πάουελ να στείλει το πιο ξεκάθαρο σήμα ότι η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική της τον Σεπτέμβριο και σε ακόμη μία συνεδρίαση έως τα τέλη του έτους», έγραψε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σε σημείωμα.

Περίπλοκο το μονοπάτι μπροστά

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed σε πρόσφατες ομιλίες τους τόνισαν ότι οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθούν από το τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία. Μπορεί να προβούν σε πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων, όσο o πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται και όσο περισσότερο η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πάουελ δεν αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο θα μειώσει η Fed τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ή σε μελλοντικές συνεδριάσεις. Μένει ανοιχτό ερώτημα εάν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο ή θα προχωρήσει σε μια πιο απότομη μείωση κατά μισή μονάδα.

«Σε τελική ανάλυση, πιστεύουμε ότι η εξάρτηση της Fed από τα δεδομένα θα μπορούσε να περιορίσει το guidance που θα δώσει ο Πάουελ, καθώς θα είναι δύσκολο να δεσμευτείς εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη τροχιά», σχολίασαν ο Justin Weidner και άλλοι αναλυτές της Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: «Έτοιμη» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider