Fed: «Έτοιμη» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: «Έτοιμη» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
«Η συντριπτική πλειοψηφία» των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας παρατήρησαν ότι «εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να έρχονται σχετικά εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις, θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται χαρακτηριστικά..

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας γίνει ακόμα πιο «αδύναμη», φανερώνουν τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε 30 - 31 Ιουλίου, που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, επικρατεί αισιοδοξία για την πρόοδο του πληθωρισμού και ετοιμότητα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα δεδομένα συνεχίσουν να είναι ευνοϊκά.

«Η συντριπτική πλειοψηφία» των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας παρατήρησαν ότι «εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να έρχονται σχετικά εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις, θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρ' όλο που όλα τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζει τα επιτόκια ψήφισαν να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά, υπήρχαν «αρκετοί» αξιωματούχοι παρόντες στην συνεδρίαση διατεθειμένοι να ξεκινήσουν την νομισματική χαλάρωση από τον Ιούλιο.

Οι εν λόγω συμμετέχοντες «παρατήρησαν ότι η πρόσφατη πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν εύλογες βάσεις για τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή την συνεδρίαση και ότι θα υποστήριζαν μία τέτοια πρόταση».

«Όσον αφορά την πρόοδο του πληθωρισμού, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη στην σταθερή πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%», διαφαίνεται στα πρακτικά. «Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στον αποπληθωρισμό πιθανότατα θα συνεχίσουν να ασκούν καθοδικές πιέσεις τους επόμενους μήνες».

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, «πολλοί» αξιωματούχοι σημείωσαν ότι «τα αναφερόμενα κέρδη μισθοδοσίας ενδέχεται να είναι υπερεκτιμημένα» κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία του Γραφείο των Εργασιακών Στατιστικών που ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας για το 12μηνο από τον Μάρτιο 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναμένεται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την μελλοντική στρατηγική της κεντρικής τράπεζας στην ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο του Jackson Hole, την Παρασκευή.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider