Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές καυσίμων κίνησης στην ελληνική αγορά ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις οι οποίες τοποθετούν το Brent ακόμη χαμηλότερα όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της αγοράς, οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώσουν λιγότερο για τις μετακινήσεις τους σε σχέση με πέρυσι και το ίδιο θα συμβεί και με τα μεταφορικά κόστη των προϊόντων.
- Διαβάστε ακόμα - Καύσιμα: Αυξήθηκαν κατά 100% τα παραβατικά πρατήρια το 2025 σε σχέση με 2016 - Πώς το εξηγεί η αγορά
Το Brent διαπραγματεύεται στα 66 δολάρια το βαρέλι και οι σταδιακή αύξηση της παραγωγής από την πλευρά του OPEC+ αναμένεται ότι θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,722 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,848 ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης μικρή πτώση ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών της χονδρικής και των τιμών Platts.
Πετρέλαιο: Οι δασμοί του Τραμπ, ο OPEC και η Κίνα κινούν τα νήματα
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα μέσα της εβδομάδας, ακόμη και εν μέσω αναφορών ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει σημαντικές περικοπές στους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, μια κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας.
Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από το σημερινό 145% σε 50% - 65%, ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.
Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η προοπτική χαλάρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση πετρελαίου. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση της αγοράς είναι πτωτική, λόγω των ανησυχιών για την υπερπροσφορά και το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έκαστη, γεγονός το οποίο με τη σειρά του αποτελεί αρνητικό προμήνυμα για πιθανή οικονομική επιβράδυνση και μείωση της ζήτησης. Ως απάντηση στην ασθενέστερη ανάπτυξη και την αυξανόμενη προσφορά του OPEC+, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση, ιδιαίτερα τη στιγμή που οκτώ χώρες του OPEC+ να ξεκινούν μια σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής την 1η Απριλίου.
Οι αυξήσεις της παραγωγής του OPEC+ έρχονται ύστερα από τις εκκλήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον οργανισμό να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και να επιστρέψει στην πολιτική του «μέγιστης πίεσης» για το Ιράν του οποίου οι εξαγωγές πετρελαίου θέλει να μηδενίσει η Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο και λέει ότι το Βασίλειο είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.
Οι αυξήσεις του Μαΐου και των πιθανών αυξήσεων του Ιουνίου αποτελούν μέρος ενός σχεδίου της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ιράκ, της Αλγερίας, του Καζακστάν και του Ομάν για σταδιακή χαλάρωση της πιο πρόσφατης μείωσης της παραγωγής τους κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Ο OPEC+ έχει επίσης σχεδιάσει περικοπές ύψους 3,65 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να στηρίξει την αγορά.
Πολλά μέλη του OPEC+ θα προτείνουν στον όμιλο να επιταχύνει τις αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ανέφεραν στο Reuters πηγές που παρακολουθούν τις συνομιλίες του OPEC+, καθώς επιδεινώνεται η διαμάχη μεταξύ των μελών για τη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις παραγωγής.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε χαμηλό τετραετίας τον Απρίλιο, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της απροσδόκητης απόφασης του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, μια αύξηση η οποία ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά σχεδιάσει ο όμιλος.