Ιαπωνία: Πιο αισιόδοξη για την οικονομία, για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Πιο αισιόδοξη για την οικονομία, για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες
Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες, η Ιαπωνία αναβάθμισε την μηνιαία εκτίμησή της για την οικονομία, επικαλούμενη ενδείξεις ανάκαμψης στον τομέα της κατανάλωσης.

Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες, η Ιαπωνία αναβάθμισε την μηνιαία εκτίμησή της για την οικονομία, επικαλούμενη ενδείξεις ανάκαμψης στον τομέα της κατανάλωσης.

Το Yπουργικό Συμβούλιο ανέφερε στην έκθεσή του για τον Αύγουστο την Πέμπτη ότι η οικονομία ανακάμπτει με ήπιους ρυθμούς, και μόνο ορισμένα τμήματά της παρουσιάζουν στασιμότητα. Τον Ιούλιο θεωρούσε ότι η στασιμότητα θα ήταν πιο εκτεταμένη.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις καταναλωτικές δαπάνες για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα στην κατανάλωση αγαθών. Επίσης, αναβάθμισε την εκτίμησή της για την κατασκευή κατοικιών για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια.

Rebound της οικονομίας

Η νέα θεώρηση της κυβέρνησης ακολουθεί τα προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας έκανε rebound το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, εν μέρει υποστηριζόμενη από την πρόσφατη σταθερή αύξηση των μισθών και τις φορολογικές εκπτώσεις που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός Fumio Kishida.

Αύξηση των επιτοκίων

Τον Ιούλιο, η Τράπεζας της Ιαπωνίας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια και να μειώσει τις αγορές ομολόγων σε ένα βήμα σύσφιξης της πολιτικής της και η σημερινή αναβάθμιση έρχεται, σε έναν βαθμό, να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή. Σε μια ακρόαση ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Διοικητής Kazuo Ueda εξήγησε ότι η νομισματική αρχή αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο, καθώς η οικονομία κινούνταν σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθιστώντας την προσαρμογή κατάλληλη.

Χθες, ο υποδιοικητής Ryozo Himino δήλωσε ότι η BOJ θα αυξάνει τα επιτόκια «όσο ο πληθωρισμός ευθυγραμμίζεται με την άποψη της τράπεζας», ενισχύοντας το μήνυμα ότι η περαιτέρω σύσφιξη παραμένει στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΝΣΕΤΕ: Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι κλίνες των τουριστικών καταλυμάτων το α' εξάμηνο

ΤτΕ: Αύξηση 11% στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών

«Κινητό στην τσάντα»: Τέλος η χρήση του στα σχολεία - Οι 11 αλλαγές για τη νέα χρονιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider