Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την τέταρτη δόση του 1 δισ. ευρώ
Άναψε τo «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση του σκέλους επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ικανοποιητικά τα 16 ορόσημα και τους τέσσερις στόχους, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση του σκέλους επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκδίδοντας θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση στις 6 Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει ικανοποιητικά τα 16 ορόσημα και τους τέσσερις στόχους που καθορίζονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την τέταρτη δόση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Οκτώ μεταρρυθμίσεις και 12 επενδύσεις θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, της διαχείρισης των υδάτων και της αναδάσωσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, της φορολογίας, του δικαστικού συστήματος και των οδικών και αθλητικών υποδομών», αναφέρεται επίσης.

Εντός Οκτωβρίου η εκταμίευση

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η θετική προκαταρτική αξιολόγηση θα αποσταλεί για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός.

Στη συνέχεια, πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής απόφασης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σε 20 ορόσημα και στόχους του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Μαζί με τα 2,3 δισ. ευρώ του τέταρτου αιτήματος πληρωμής του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εκταμιεύθηκαν τον Ιούλιο, τα χρήματα που θα λάβει η χώρα μας φέτος θα φτάσουν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Με αυτή την πληρωμή τα συνολικά κεφάλαια που θα έχει αντλήσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα φτάσουν τα 18,2 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 51% των πόρων που έχουν κατευθυνθεί στη χώρα μας βάσει του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Το στοίχημα της πέμπτης δόσης

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η υποβολή του διπλού αιτήματος για την πέμπτη δόση των επιχορηγήσεων (1,3 δισ.) και των δανείων (2,3 δισ.) που όπως έχει γράψει το insider.gr αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο, ή σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του έτους, για να διατηρηθεί ο ετήσιος προγραμματισμός που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ για δύο αιτήματα από κάθε σκέλος του Ταμείου κάθε χρόνο μέχρι το 2026.

Στο σκέλος των επιχορηγήσεων η λίστα των προαπαιτουμένων περιλαμβάνει 27 ορόσημα και 2 στόχους που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ αυτών η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, η προώθηση των πολεοδομικών σχεδίων, η επέκταση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης κ.α.

Τα ορόσημα είναι «βουνό», αλλά σχετική ευελιξία δίνει η στοχευμένη «μινι-αναθεώρηση» του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τεχνικές διορθώσεις που έκαναν πιο εύκολη την υποβολή της τέταρτης και της πέμπτης δόσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να γίνει η επόμενη διαπραγμάτευση για την επόμενη μίνι αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με φόντο τα ορόσημα του 2025 και του 6ου πακέτου δόσεων.

Δύσκολος είναι και ο στόχος για την πέμπτη δόση του δανειακού σκέλους. Και αυτό γιατί μέχρι την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί νέα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους σχεδόν 3 δισ. ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 8,36 δισ. συμβασιοποιημένων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της γεωργίας - Οι 5 πυλώνες δράσης

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Αργούν τα κράτη - μέλη στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης παρεμβάσεις σε χώρους πολιτισμού για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider