Ανεβάζει στροφές η βιομηχανία – Πιο σημαντική η συνεισφορά της στην ανάπτυξη  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει στροφές η βιομηχανία – Πιο σημαντική η συνεισφορά της στην ανάπτυξη  
Μια σημαντική πτυχή των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τρίμηνου αναδεικνύει έκθεση της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Μια σημαντική πτυχή των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου αναδεικνύει έκθεση της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Όπως σημειώνεται σχετικά, στα στοιχεία από την πλευρά της παραγωγής δείχνουν πως η συνεισφορά της βιομηχανίας στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας («ΑΠΑ») βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά.

Η ΑΠΑ που παράγεται από τον κλάδο της βιομηχανίας (που απαρτίζεται κυρίως από τη μεταποίηση καθώς και τους κλάδους εξορύξεων και παροχής ενέργειας) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής ΑΠΑ για τα τελευταία 25 έτη, φθάνοντας τις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες επί της συνολικής αύξησης της ΑΠΑ κατά 2%. Το υπόλοιπο 0,3 προήλθε από τον κλάδο του εμπορίου και το ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.

Αντιστοίχως, το μερίδιο της βιομηχανίας στο συνολικό επίπεδο της ΑΠΑ σε σταθερές τιμές αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 16,3%, όταν ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας βρίσκεται στο 14,6%. Η δυναμική της βιομηχανικής δραστηριότητας φαίνεται και από τα στοιχεία μεταποιητικής δραστηριότητας με τον σχετικό δείκτη όγκου να καταγράφει υψηλό 16 ετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής να καταγράφεται στους κλάδους της ενέργειας και της διύλισης, των χημικών και των τροφίμων.

Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο

Οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζουν επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2024 αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με το υπόδειγμα πρόβλεψης του ΑΕΠ της Δ/νσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο του 2024 σε περίπου 2,5%, σε ετήσια βάση, παρά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω αναθέρμανσης του πληθωρισμού.

«Δεδομένης της πορείας του ΑΕΠ κατά το 1ο εξάμηνο του 2024 και της εκτίμησής μας για το 3ο τρίμηνο, διατηρούμε αμετάβλητη την πρόβλεψή μας για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ +2,4% στο σύνολο του 2024», σημειώνεται σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταπατημένα ακίνητα: Βήμα - βήμα η διαδικασία για την εξαγορά τους από ιδιώτες - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Αστείοι επαγγελματίες – Σαν ζεστό ψωμί οι νέες συνδέσεις - Πήραν φωτιά τα πληκτρολόγια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider