Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Απόφαση της Λευκωσίας – Θολό ακόμη το τοπίο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Απόφαση της Λευκωσίας – Θολό ακόμη το τοπίο
Διευθετείται τα «αγκάθι» για την ανάκτηση εσόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στον καθορισμό του WACC και στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης.

(upd. 18:50) Την έγκριση της ανάκτησης εσόδου και στην Κύπρο για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, στη φάση υλοποίησης το έργο θα χρηματοδοτηθεί ετησίως με 25 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα ποσά θα προέλθουν από τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων και θα καλύψουν τη χρονική περίοδο από το 2025 μέχρι το τέλος του 2029. Αν οι δαπάνες του φορέα υλοποίησης υπερβούν τα 125 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης την εν λόγω 5ετία, τότε το επιπλέον ποσό θα μετακυλιστεί στην ανάκτηση εσόδου κατά τη φάση λειτουργίας της διασύνδεσης.

Το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση της σχετικής απόφασης της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕΚ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο κ. Παπαναστασίου δεν έκανε καμία αναφορά στο έτερο σκέλος της συμφωνίας, το οποίο αφορούσε στον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) στην Κύπρο στο 8,3% για τα πρώτα 17 έτη. Επίσης, δεν έκανε καμία μνεία στην προοπτική συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Παράλληλα, από τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας απουσίαζε η συμφωνία Ελλάδας και Κύπρου για ισόποσο επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ερωτηματικό αποτελεί προς το παρόν το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης και αν αυτή περιλαμβάνει κάποιες από τις παραπάνω πρόνοιες, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν σχετικές αναφορές από τον κ. Παπαναστασίου. Από την ελληνική πλευρά τηρείται στάση επιφυλακτικότητας, αναμένοντας να φτάσει στα χέρια της το πλήρες κείμενο του υπουργικού συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων μεταφέρεται στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, καθώς το θέμα της διασύνδεσης θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα το Insider έγραφε:

Απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου έλαβε πριν από λίγες ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες διευθετούνται τα δύο «αγκάθια» αναφορικά με την άρση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας για το έργο. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το κατά πόσο η απόφαση επιλύει και την τρίτη εκκρεμότητα, δηλαδή το κατά πόσο κλειδώνει και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Σαφής εικόνα θα υπάρξει σύντομα, καθώς στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, θα προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Όσον αφορά την άρση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας, η πρώτη εκκρεμότητα αφορούσε την ανάκτηση εσόδου (και) από την Κύπρο κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η κυπριακή κυβέρνηση συναίνεσε να χρηματοδοτήσει τη διασύνδεση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2. Επίσης, είχε αποφασιστεί το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το έργο να καθοριστεί στην Κύπρο τουλάχιστον στο 8,3% για τα πρώτα 17 έτη.

Όπως είναι γνωστό, η υλοποίηση της συμφωνίας μπλόκαρε στο διάστημα που μεσολάβησε, με το αδιέξοδο να αίρεται στην εκ του σύνεγγυς σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου. «Κλειδί» για την άρση του αδιεξόδου αποτέλεσε η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ανωτέρας βίας, η ανάκτηση των εξόδων που θα έχουν γίνει έως εκείνη τη στιγμή θα γίνει κατά 50%-50% από τις δύο χώρες. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γίνει και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου φέρεται να κινείται προς την κατεύθυνση της κοινά αποδεκτής λύσης, αναφορικά τόσο με την ανάκτηση εσόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και με το WACC. Ωστόσο, ανοικτό προς ώρας παραμένει το κατά πόσο κλειδώνει και το τρίτο σκέλος της συμφωνίας της 2ας Σεπτεμβρίου, δηλαδή την προοπτική συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Στην περίπτωση πάντως που ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο, η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί επίσημα την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider