Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Απόφαση της Λευκωσίας – Τα τρία θέματα στο τραπέζι

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Απόφαση της Λευκωσίας – Τα τρία θέματα στο τραπέζι
Διευθετούνται τα δύο «αγκάθια» για την ανάκτηση εσόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο και το WACC, ανοικτό αν η απόφαση κλειδώνει και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης.

Απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου έλαβε πριν από λίγες ώρες το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες διευθετούνται τα δύο «αγκάθια» αναφορικά με την άρση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας για το έργο. Ανοικτό ωστόσο παραμένει το κατά πόσο η απόφαση επιλύει και την τρίτη εκκρεμότητας, δηλαδή το κατά πόσο κλειδώνει και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Σαφής εικόνα θα υπάρξει σύντομα, καθώς στις 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, θα προβεί σε δηλώσεις για την απόφαση ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Όσον αφορά την άρση της ρυθμιστικής αβεβαιότητας, η πρώτη εκκρεμότητα αφορούσε την ανάκτηση εσόδου (και) από την Κύπρο κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η κυπριακή κυβέρνηση συναίνεσε να χρηματοδοτήσει τη διασύνδεση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά θα προέλθουν από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2. Επίσης, είχε αποφασιστεί το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WAAC) για το έργο να καθοριστεί στην Κύπρο τουλάχιστον στο 8,3% για τα πρώτα 17 έτη.

Όπως είναι γνωστό, η υλοποίηση της συμφωνίας μπλόκαρε στο διάστημα που μεσολάβησε, με το αδιέξοδο να αίρεται στην εκ του σύνεγγυς σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου. «Κλειδί» για την άρση του αδιεξόδου αποτέλεσε η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ανωτέρας βίας, η ανάκτηση των εξόδων που θα έχουν γίνει έως εκείνη τη στιγμή θα γίνει κατά 50%-50% από τις δύο χώρες. Το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα επιμεριζόταν με την ίδια ποσόστωση που θα γίνει και η απόσβεση του έργου, δηλαδή κατά 63% από την Κύπρο και κατά 37% από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου φέρεται να κινείται προς την κατεύθυνση της κοινά αποδεκτής λύσης, αναφορικά τόσο με την ανάκτηση εσόδου κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και με το WACC. Ωστόσο, ανοικτό προς ώρας παραμένει το κατά πόσο κλειδώνει και το τρίτο σκέλος της συμφωνίας της 2ας Σεπτεμβρίου, δηλαδή την προοπτική συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

Στην περίπτωση πάντως που ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο, η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί επίσημα την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider