Eurostat: Επιβράδυνση στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην ΕΕ – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurostat: Επιβράδυνση στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην ΕΕ – Άνω του μέσου όρου η άνοδος στην Ελλάδα
Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών τον Αύγουστο σε όλη την ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών τον Αύγουστο σε όλη την ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε επίπεδο Ευρωζώνης, καταγράφεται ελαφριά επιβράδυνση με τον ρυθμό άνοδου τιμών να διαμορφώνεται στο 2,4% τον Αύγουστο, από 2,8% τον Ιούλιο, αλλά και με άνοδο 5,9% έναν χρόνο πριν (άνοδος 2,2 από 2,6% για την Ευρωζώνη).

Για την Ελλάδα τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί ήδη από την ΕΛΣΤΑΤ και πλέον ενσωματώνονται στην κοινή ευρωπαϊκή ανακοίνωση δείχνουν πως ο εναρμονισμένος πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 3,2%, άνω του μέσου όρου της ΕΕ. Η άνοδος ήταν ελαφρά ταχύτερη και από τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, έναντι ανόδου 3% τον Ιούλιο αλλά και 3,5% έναν χρόνο πριν.

Η Eurostat αναφέρει πως ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης τιμών καταγράφηκε στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (όλες 1,1%). Αντιθέτως, πιο γρήγορα «έτρεξε» ο πληθωρισμός στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός έκοψε ταχύτητα σε 20 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε 1 και επιτάχυνε σε 6.

Τον Αύγουστο του 2024, η υψηλότερη συνεισφορά στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης ήρθε από τις υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και η ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider